selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Kóstoló kínálatunk

A "Világ Borai" következő állomása Franciország: Laroche, Lafite, Domaines Ott...

Dátum: 2010 szeptember 30. (Csütörtök)
Időpont: 17.00-20.00  
Helyszín: H-1036 Budapest, Lajos utca 91.  
Tel.: +36 (1) 439 1902  
 

Franciaország a világ bortermelésének legfontosabb szereplője, vörösboraik választéka szinte kimeríthetetlen. Már az ókori rómaiak is termeltek szőlőt a területén, a XVI. század óta vannak megbízható feljegyzések az itteni bortermelésről. Valamennyi borvidéken szigorú szabályok szerint sorolják minőségi kategóriákba a szőlőtermő területeket.

Legfontosabb borvidéke Bordeaux. Óceáni éghajlata kedvez a borvidék jellegzetes szőlőfajtáinak, a Cabernet Sauvignon-nak, a Cabernet Franc-nak és a Merlot-nak, a telek enyhék, a nyár meleg, bő a csapadék. Talaja nagyrészt folyami kavicsos, mely jó vízáteresztő képességű.

A szőlőtermő területeket 5 minőségi osztályba sorolják. A legjobb minőségi kategóriába 5 Premier Grand Cru sorolható: Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion.

A bal parton Medoc-ban a borok Cabernet Sauvignon dominánsak, míg a jobb parton Saint Emilion-ban inkább Merlot hangsúlyos borokat készítenek.

Szintén Bordeaux-hoz tartozik Sauternes, ahol a természetes édes borok készítésére helyezik a hangsúlyt. Boraikat Semillon és Sauvignon Blanc fajtákból készítik.

Bourgogne a Pinot Noir hazája. Éghajlata kontinentális, a telek hidegek, kemények, a nyarak melegek. Mésztartalmú talaja kitűnő termőhelyet biztosít a Pinot Noir-nak. Bourgogne-hoz tartozik az önállóan is világhírnevet szerzett Chablis, a Chardonnay szülőhazája. Ásványi anyagokban gazdag, agyagos-meszes talaja mineralitásban remekül visszaköszön az itt termelt borokban.

Cotes du Rhone mediterrán klímájú borvidék. A legjellegzetesebb szőlőfajta a Syrah, mely ezen a vidéken lágy, kerek, puha tanninú bort ad.

A dél-franciaországi Languedoc-Roussillon szintén mediterrán éghajlatú. Korábban tömegtermelő vidékként tartották számon, de az utóbbi években komplex, nagy testű vörösborokat is készítenek a vidéken. A borkészítéshez leginkább a Carignan, a Cinsault, a Syrah és a Mourvédre fajtákat termesztik.

 

Kóstolható tételek:
A kóstoló részvételi díja 3000 Forint, amely teljes egészében levásárolható!

Kóstoló fotóalbum

 

 

a múlt kóstolói

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio