selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Soproni borvidék borászatai


 
Soproni borvidék

Területe: 1880 ha

Klima

Szubalpin jellegű. Fagymentes tavasz, hűvös, esős nyár, túlérésnek kedvező napos ősz, enyhe tél sok csapadékkal. Nyara hűvös, borvidékeink közül a legcsapadékosabb, telei viszont enyhébbek, és gyakori a szél. Szubalpin hatás érvényesül.

Talaj

Meszes (emiatt az itteni borok tanninban gazdagok), változatos.

Termőhely

 Soproni körzet: Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Nagycenk, Sopron,
 Kőszegi körzet: Csepreg, Kőszeg, Vaskeresztes településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Szőlőfajták

Kékfrankos - kellemesen fanyar, bársonyos. Merlot, Zweigelt, melyek magas tannintartalmú, száraz, savgazdag kitűnő vörösbort adnak. Fehér bort adó fajták: Leányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld veltelini.

Történelem

A borvidék Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke. A kelták és az ókori Róma által teremtett szőlő- és borkultúra volt az alapja a Soproni borvidék szőlőtermesztésének, borkészítésének. Már a XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, melynek kereskedelmi kapcsolatai messze túlnyúltak az ország határain. A XIX. századtól a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort. A városra jellemző, hogy más borvidékekkel ellentétben a pincéket nem a szőlőkbe, hanem a városban, saját házaik alá építették. Ez akkoriban nem csak kiváltságot, de nagyobb biztonságot, védelmet jelentett a termelőnek.
A borvidék fejlődését mutatja, hogy a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1987-ben a ?szőlő és bor városa? címet adományozta Sopronnak. A Soproni borvidékhez 2000. június 13-tól hivatalosan hozzátartozik a Kőszegi körzet is, összesen 259 hektár szőlővel.


 

A 2017. Év Bortermelője díj nyertese: Szőke Mátyás

A 2017. Év Bortermelője díj nyertese: Szőke Mátyás a mátrai borvidékről. Itt kell megjegyeznünk, hogy Ő az első aki ezen a borvidéken megkapta ezt az elismerést! Gratulálunk! Borai a képre kattintva tekinthetők meg!

Ugrás az ajánlathoz...

Merfelsz borvacsora a Txoko 20, stúdióétteremben!

MERFELSZ GÁBOR, a Merfelsz Pince tulajdonosa bemutatja:
2. FEKETE VACSORA // DINER NOIR
Időpont: 2017.12.15.
Helyszín: Txoko 20, stúdióétterem 1052 Bp. Vitkovics Mihaly utca 3-5
Részletek a képre kattintva!
JELENTKEZÉS: merfelszpince@gmail.com vagy +36 30 221 43 81 telefonszámon.

Ugrás az ajánlathoz...

Adventi Bornaptár

Karácsonyig már csak 14 nap van hátra! Ilyenkor sok gyerek, de még a felnőttek is izgatottan nyitogatják az adventi naptár ablakait, hogy mit is rejt számukra! Mi is így teszünk és December 1-től 24.-ig minden nap kinyitunk egyet Adventi Bornaptárunk ablakaiból és a mögötte lévő terméket az adott napon 15% kedvezménnyel vásárolhatják meg szaküzletünkben és weboldalunkon! Lássuk mit rejt a 14. kis "ablakocska"!

Ugrás az ajánlathoz...

Karácsonyi ünnepi nyitvatartás

Szaküzletünk megkönnyítve a vásárlást karácsonyig minden nap nyitva tart! Advent vasárnapokon 10 órától 17 óráig várjuk kedves vásárlóinkat!

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio