selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Tokaj-hegyaljai borvidék borászatai


 
Tokaj-hegyaljai borvidék

Területe: 5500 ha

Klima

Klímája kontinentális jellegű, gyakori a száraz, meleg későőszi időjárás, ami lehetővé teszi az aszúszemek képződését.

Talaj

Talaja a főként riolit, andezit és ezek tufáiból létrejött vulkáni takarón barna erdőtalajok alakultak ki. A borvidék talajának döntő része erősen kötött agyag, sok helyen köves, nehezen művelhető nyirok. A tokaji Kopasz-hegy nyúlványain lösz talaj található.

Termőhely


A borvidék az Abaújszántó, Tokaj és Sátoraljaújhely közötti háromszögben terül el. A borvidék legismertebb települései: Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tarcal, Mád, Tállya, Abaújszántó, Bodrogkeresztúr, Olaszliszka, Erdőbénye és Tolcsva.

Szőlőfajták

Furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kővérszőlő, kabar

Történelem

Hogy Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőit kik ültették be szőlővel először, azt ma már biztonsággal megállapítani nem lehet.

Annyi azonban bizonyos, hogy már a Honfoglalás előtt is volt itt szőlőművelés.

A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Sepsi László Máté,  Lórántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később bényei (Erdőbénye) prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony újhelyi (Sátoraljaújhely) Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét.

A Tatárjárás után az országba IV. Béla király hívott be olasz szőlőműveseket, akik Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak és Liszka (Olaszliszka) községekben telepedtek le. ?k, az olasz vincellérek voltak azok, akik megvetették a hegyvidék világhírének alapjait, magukkal hozva délebbre fekvő hazájuk jeles szőlőfajtáit, s a fejlettebb kultúrájukat.

Világhíre a XVI. század első felében terjedt el, amikor a korábbi híres borvidék,
Szerémség szerepét a török előrenyomulás miatt átvette.A XVI. századtól Európa-szerte dicsérik a tokaji aszút. Az azóta is szállóigévé vált:
,,királyok bora, borok királya" megtisztelő címet XIV. Lajos francia király udvarában kapta. Az orosz cári udvar a XVIII században közel 70 éven át borvásárló bizottságot tartott fenn a tokaji aszú rendszeres beszerzésére. De nem tétlenkedett a lengyel uralkodóház és a lengyel kereskedők sem! Lengyelországba már a XVI. század végén évente több ezer hektoliter bort szállítottak.

 

 

Haraszthy gyöngyöző érkezett!

A Haraszthy pincészet első gyöngyöző bora. Biztosra mentek és a már nagyon jól ismert és közkedvelt Sir Irsai borukat turbózták fel egy kis széndioxiddal. Az eredmény egyszerűen kitűnő! Ebben a melegben jól behűtve nem is vágyhatnánk másra!

Ugrás az ajánlathoz...

Are You REDY?

A Redy egy Portugieser alapú villányi házasítás, amelyben megjelenhetnek még a Blauburger, kékfrankos, zweigelt, kadarka és más villányi fajták. Az alkotók elképzelése szerint egy könnyed, gyümölcsös vörösbor volt a cél. A bort kezdetben 10 borászat készítette el azonos névvel és játékos címkével. Szaküzletünkben jelenleg a Vylyan, Maczkó  és a Gere Zsolt pincészet Redy-je kapható, de folyamatosan bővül kínálatunk! 

Ugrás az ajánlathoz...


 

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio