selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Tokaj-hegyaljai borvidék borászatai


 
Tokaj-hegyaljai borvidék

Területe: 5500 ha

Klima

Klímája kontinentális jellegű, gyakori a száraz, meleg későőszi időjárás, ami lehetővé teszi az aszúszemek képződését.

Talaj

Talaja a főként riolit, andezit és ezek tufáiból létrejött vulkáni takarón barna erdőtalajok alakultak ki. A borvidék talajának döntő része erősen kötött agyag, sok helyen köves, nehezen művelhető nyirok. A tokaji Kopasz-hegy nyúlványain lösz talaj található.

Termőhely


A borvidék az Abaújszántó, Tokaj és Sátoraljaújhely közötti háromszögben terül el. A borvidék legismertebb települései: Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tarcal, Mád, Tállya, Abaújszántó, Bodrogkeresztúr, Olaszliszka, Erdőbénye és Tolcsva.

Szőlőfajták

Furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kővérszőlő, kabar

Történelem

Hogy Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőit kik ültették be szőlővel először, azt ma már biztonsággal megállapítani nem lehet.

Annyi azonban bizonyos, hogy már a Honfoglalás előtt is volt itt szőlőművelés.

A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Sepsi László Máté,  Lórántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később bényei (Erdőbénye) prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony újhelyi (Sátoraljaújhely) Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét.

A Tatárjárás után az országba IV. Béla király hívott be olasz szőlőműveseket, akik Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak és Liszka (Olaszliszka) községekben telepedtek le. ?k, az olasz vincellérek voltak azok, akik megvetették a hegyvidék világhírének alapjait, magukkal hozva délebbre fekvő hazájuk jeles szőlőfajtáit, s a fejlettebb kultúrájukat.

Világhíre a XVI. század első felében terjedt el, amikor a korábbi híres borvidék,
Szerémség szerepét a török előrenyomulás miatt átvette.A XVI. századtól Európa-szerte dicsérik a tokaji aszút. Az azóta is szállóigévé vált:
,,királyok bora, borok királya" megtisztelő címet XIV. Lajos francia király udvarában kapta. Az orosz cári udvar a XVIII században közel 70 éven át borvásárló bizottságot tartott fenn a tokaji aszú rendszeres beszerzésére. De nem tétlenkedett a lengyel uralkodóház és a lengyel kereskedők sem! Lengyelországba már a XVI. század végén évente több ezer hektoliter bort szállítottak.

 

 

Első dűlőválogatott Aszúk és Chris Donaldson

A Royal Tokaji az első 10 év muzeális készletéből 1,746 (375ml) palackot bocsátott piacra. Ez az egyedülálló piaci megjelenés egyszeri alkalom, és szervesen kapcsolódik a Tokaji borvidék történelméhez. A First Decade kollekció 1990 és 1999 közötti 5 és 6 puttonyos aszúkat, valamint dűlőszelektált aszúkat tartalmaz a Betsek, Birsalmás, Szt. Tamás és a Nyulászó dűlőkről. A borászat csapata és Kovács Zoltán, ügyvezető igazgató év elején vizsgálták meg a muzeális készletet. Minden egyes palackot felnyitottak és megkóstoltak, majd a hibátlan palackokat újra lepalackozták. A palackok mindössze 15%-a lett nem megfelelőnek minősítve. A First Decade kollekció nagy szerepet játszik a legendás Tokaji borvidék történelmében, mely folyékony formában testesíti meg a borászat első évtized munkáját. A First Decade borok együttesen mutatják be a Royal Tokaji első lépéseit a legendás Tokaji borok újjászületésének útján.

Ugrás az ajánlathoz...

Borászok Borásza jelöltek

Az első forduló után megvannak a jelöltek a 2018-as Borászok Borásza díjra:

Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis szőlőbirtok, Tokaj) Bodó Judit (Bott Pince, Tokoj), Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred) Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány), Konyári János (Konyári Pincészet, Balatonboglár)

A második fordulóban kizárólag az első körben jelölt ötven borász rendelkezik egy-egy szavazattal. Az ő voksuk dönt. Az eredményt április 20-án hirdetik ki, ünnepélyes díjátadó keretén belül.

Ugrás az ajánlathoz...

Új pincészetek kínálatunkban!

Három új pincészet került szortimentünkbe, melyekből kettő kis családi vállalkozás! A két családi pincészet a Maczkó Pincészet és Rácz Miklós Tamás pince Villányból. A harmadik egy különleges helyről, organikus úton készített boraival hívta fel magára figyelmünket! Ez pedig a Dukay-Sagmeister Pince a szerbiai Szerémségből. Keressék boraikat webáruházunkban és szaküzletünkben!  

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio