selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Kunsági borvidék borászatai


 
Kunsági borvidék

Területe: 27903 ha

Klima

Klímája kontinentális jellegű.
Csapadékban szegény terület. Forró, napos nyár és hideg, száraz tél jellemzi.

Talaj

főleg homok, lösz.

Termőhely

  Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszőlős, Borota, Csikéria, Dávod, Dusnok, Jánoshalma, Kéleshalom, Kunbaja, Mélykút Tompa,
  Cegléd-Monor-Jászsági körzet
Ceglédi alkörzet: Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Hernád, Inárcs, Kakucs, Nagykőrös, Nyársapát, Örkény,
Jászsági alkörzet: Jászberény, Jászszentandrás, Heves,
Monori alkörzet: Bénye, Gomba, Kóka, Monor,
  Dunamenti körzet: Apostag, Dunavecse, Dömsöd, Harta, Solt, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu,
  Izsáki körzet: Ágasegyháza, Fülöpháza, Fülöpszállás, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás,
  Kecskemét-Kiskunfélegyházi körzet: Ballószög, Bugac, Felsőlajos, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse,
  Kiskőrösi körzet: Akasztó, Bócsa, Csengőd, Imrehegy, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Pirtó, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár,
  Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzet: Balotaszállás, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunfehértó, Móricgát, Szank, Zsana,
  Tiszamenti körzet: Cibakháza, Cserkeszőlő, Csépa, Lakitelek, Nagyrév, Nyárlőrinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszajenő, Tiszaföldvár-Homok, Tiszainoka, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Szőlőfajták

A fehérborszőlő-fajták közül a legelterjedtebb az izsáki, a Zala gyöngye, a kövidinka és az ezerjó, a vörösborszőlő-fajták közül pedig a kékfrankos és a kadarka.

Történelem

A Mohácsi vész előtti időkből nincs tudomásunk arról, hogy Kiskunság és a Nagykunság területén lett volna szőlőtermesztés. A további története nagyon hasonló a többi alföldi borvidékéhez (lásd Csongrádi borvidék). A filoxéra pusztítása után megnőtt az immunis homokterületek értéke, ahol ez a veszélyes kártevő nem tudott megélni. A XIX. század végére a borvidék szőlőterülete megtöbbszörözodött. A XX. század 60-as éveiben végrehajtott második rekonstrukció során tovább nőtt a szőlőterület, de ekkor még a hagyományos, zömmel egyszerű tömegbort adó fajták telepítésével. A 70-es évektől kezdődően azonban már a rangos minoségi fajták kerültek túlsúlyba a nagyüzemi ültetvényekben és a kisgazdaságokban is. Nagy területen létesítettek ültetvényeket a pezsgő-alapbor termeléséhez is.


 

Új címkével Gere Kopar 2015 előjegyzés!

Február 15-től előjegyezhető a Gere Kopar sorozat 2015-ös évjárata! Új címkével kerül forgalomba, most minden faládában egy palackon a régi címkével! Forgalomba kerülés Május közepétől!

Ugrás az ajánlathoz...

Furmint Február a Selection.hu-ban!

Mint megszokhatták már, idén is a Február a Furmintról szól szaküzletünkben! Ebben az évben minden Furmintot 15% kedvezménnyel kínálunk! Érdemes végig nézni kínálatunkat!

Az árak más kedvezménnyel nem összevonhatóak (pl rendelési kedvezmény) és a kiszállítás minden esetben díjköteles!!

Az ár illetve az évjárat változtatás jogát fenntartjuk!

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio