selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Balaton-felvidéki borvidék borászatai


 
Balaton-felvidéki borvidék
Területe: 1497 ha

Klima

A borvidék minden fontosabb szőlőhegye erdők gyűrűjében fekszik, ami jellegzetes mikroklímát biztosít számára,  a nyári melegeket esténként hűvösebb erdei hangulat váltja fel, így a savak, gyümölcsös zamatok szépen megőrződnek a szőlőkben.

Talaj

A borvidék talaja hasonló a badacsonyiéhoz, bár annál sokkal változatosabb. Dolomit, pannonagyag, homokkő, mészkő, bazalttufa alapon barna erdőtalajok, csernozjom, köves kopárok ágyaznak meg a szőlőknek. A keleti rész inkább vulkanikus jellegű, a nyugati területekre pedig az erdőtalajok jellemzőbbek.

Termőhely

A borvidék három jól körülhatárolható körzetre tagolt:

 1. Káli körzet, amely teljes területén vulkáni kõzet a fontos talajalakító elem: Monostorapáti, Hegyesd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye.
 2. Balatonederics - Lesencei Körzet, amelyet a Keszthelyi hegység keleti felének dolomit alapú kõzetei jellemzik: Balatonederics, Lesenceistvánd, Lesencefalu, Lesencetomaj, Nemesvita. De Sáska és Zalahaláp már vulkáni.
 3. Cserszeg - Rezi körzet, a Keszthelyi dolomit hegység déli és nyugati fele: Balatongyörök, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz - Egregy, Rezi, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Sümeg, Csabrendek.

Szőlőfajták

Fehér borszőlő fajták közül az Olasz rizling, a Chardonnay, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és az Ottonel muskotály, a vörös borszőlő fajták közül pedig a Zweigelt. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint és a Sárga muskotály, a Balatonedericsi-Lesencei körzetben a Pinot blanc, a Cserszegi körzetben a Nektár.

Történelem

 

A balaton-környéki borok történelmének fontos szereplői a rómaiak és az Egyház. Nem ritkák ezért a Balatonfelvidéki borvidék területén sem a római kori villák maradványai. A középkorban aztán a veszprémi püspökség lesz az egyik fő birtokosa a szőlőültetvényeknek. Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok termelték a Káli-medence és a Keszthelyi hegység dűlőinek borait. Az Eszterházy család hercegi és grófi ága volt a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa, akik uradalmaikban rendszeresen készíttettek természetes csemegeborokat is. 18. századi dézsmapincéjük áll még Szentbékkállán.

Kissé háttérbe szorult ez a vidék a többi Balaton-környéki borvidékkel szemben, talán azért, mert nem közvetlenül a tó partján fekszik. A nyüzsgő strandoktól alig néhány kilométerre csendes, békés falvakat találunk, ahol sok néphagyomány, mesterség, régi használati tárgy és épület őrződött meg.

 

Megérkezett 2018 első magyar újbora!

Mint minden évben így idén is az első magyar borunk Sopronból a Taschner pincészet Irsai Olivére! Friss, ropogós, illatos ahogy már megszokhattuk!

Ugrás az ajánlathoz...

Must most! 2018-as must Sopronból ,a Vincellér Borházból!

Megérkezett az idei Zöldveltelini Must és Zweigelt Must.

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio