Nincs beszállító
Néhány szót a kezdetekről, a festői szépségű Kishegyről és a kiváló adottságokkal bíró Dél- Balatoni Borvidékről.
1991-ben kezdődött, de a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez való kötődés a családban több generációra vezethető vissza. Gyermekkorom – „lovas kocsis, szalonnasütős ”– szüreti élményei meghatározták és megalapozták felnőtt életemet. A szellemi muníciót a Jászberényi Kertészeti Szakközép- és a Gyöngyösi Kertészeti Főiskolán kaptam, ahol 1975-ben szereztem szőlész-borász diplomát. Gyakornoki éveimet a Balatonboglári ÁG-ban töltöttem, ahol később szaktanácsadóként dolgoztam. 1984-től 1990-ig a balatonlellei TSZ főkertésze voltam. A rendszerváltást követően kezdtem építeni a birtokot, amely ma már nem csak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással is foglalkozik. Ebben a munkában segítségemre vannak gyermekeim, Szilvia, Attila és nem utolsósorban párom, Katalin. Bízom benne, hogy az unokáim is belenőnek és beleszeretnek ebbe az életformába.
Mottó: Csak a gondosan művelt, jó kondícióban lévő szőlőtőke képes ellenállni a kórokozóknak, kártevőknek és az időjárás viszontagságainak.
“a fürtöknek látni kell a Napot”
A 7,9 ha-os birtok 60%-át fehér, 40%-át kékszőlő fajták adják. A széles fajtaválaszték lehetőséget ad a borász számára, – magasabb minőség érdekében -, izgalmas és néha meghökkentő Cuvée borok készítéséhez. A világfajták – Sárgamuskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon – mellett megvannak a Hungarikumok és a Kárpát-medencei fajták is mint az – Irsai Olivér, Zöldveltelini, Olaszrizling, Kékfrankos.
A szőlőszaporítóanyag előállításhoz 2 ha-on termesztünk vírustesztelt, certifikált fokozatú alanyvesszőt, a jobb napfény hasznosítás érdekében,”T” tartós, ferde huzalos művelésmóddal.
Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos A pincészet prémium kategóriás birtok házasítása, a szőlőfajták összeszüretelésével készült. Hosszú tölgyfahordós és féléves palackos érlelés után kerül forgalomba. Színe mély, rubintos. Feketebogyós, lekváros illat, mely tökéletes érettségről árulkodik. A 24 hónap barrique érlelésnek köszönhetően bájos karamelles,...
Reduktív Olaszrizling. Határozottan üde, fajtajelleges friss, citrusos, rezedás, egy icipici keserűmandulás lecsengéssel. Önmagában is jó szomjoltó, de a nagy nyári melegben egy fröccsért kiált.
Irsai Olivér Sárgamuskotály Rizlingszilváni Intenzív muskotály illat, páratlanul zamatos, gyümölcsös íz, üdítően ropogós savak: ez IS jó házasság.
Cabernet Sauvignon Kékfrankos Merlot Friss, illatos, gyümölcsös és könnyed. . . Amilyennek egy rosé bornak lennie kell.