Címkék
Birtok filozófiánk egyszerű. A Borminőség a szőlőterületen dől el. Szeretnénk a meglévő szőlészeti, borászati ismeretek és a klasszikus módszereket ötvözése révén nagyon eredeti borokat világra segíteni.
Biztos vagyok benne, hogy miden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére.
(…) és ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani méltán válhat birtoka presztizs birtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzője lehet.
- dr. Lőrincz György
A St.Andrea szőlőbirtok birtokigazgatója és borásza. 2006-ban Az év kedvelt borásza, 2008-ban Borászok Borásza, 2009-ben az év bortermelője Magyarországon.
Magyarország ÉK-i részén, a Bükk hegység lábánál terül el. 5340 hektár, 62 szőlőfajta.
Az évszázadok során mind a fehérszőlő, mind a kékszőlő termelése is elterjedt. A borvidék két kiemelt, eredetvédelemmel ellátott bora az Egri Csillag és az Egri Bikavér.
Éghajlati adottságai alapján inkább hűvösebb borvidék, mely természetesen tetten érhető az itt termelt borok karakterében si úgy, mint izgalmas savak, gazdag aromák, nem túlzó tanninok és elegancia.
A termőtalaj igen összetett és változatos. Meghatározó a vulkáni eredetű riolit-tufa altalaj melyet elsősorban igen kötött, mély, gazdag agyagtartalmú barna talaj borít. De vannak olyan termőhelyek ahol megjelenik a mész, a pala, a zeolit, a márga és a homokkő is.
Turán, merlot, Kékfrankos és Pinot noir. Kirobbanó piros-bogyós gyümölcsösség dominál az illatában: málna, meggy, ribizli kék-szirmú virágossággal.
Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Syrah, Cabernet sauvignon, Kadarka, Turán. Kirobbanó gyümölcsökkel nyit, főleg a piros bogyósok és a fűszerek dominálnak.
Szürkebarát, olaszrizling, hárslevelű, furmint és sauvignon blanc fahordóban erjesztve. Hűvös dűlő, vulkáni és agyagos talaj, fehér szirmú virágok, ásványos jegyek, egres és zöldfűszerek. Savai szépek és hosszan érezhetők, textúrája pedig húsos és krémes.
Komplex, hosszú lecsengésű dűlőszelektált Egri bikavér. Illatában a feketebogyós gyümölcsöket átszövi a vulkanikus-avaros jegyek sokasága. Feketeszeder, fekete ribizli, fenyőgyanta, avar, chili, és csokoládé is felsejlik az aromatikájában. A korty selymes, szépen érett karaktert mutat. Elegáns, kifinomult vörösbor.
A 2017-es évjárat: Decanter World Wine Awards 2020 Ezüstérem Illatában érett fekete bogyósok és meggy, szilva, édesfűszerek, levendula, csokoládé, enyhe füstösség, szarvasgomba, avar.
Pinot blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Leányka, Zengő Lendületes, ásványos fehérbor. Illatában egres, körte, érett citrusok, zöldfűszerek és kis nedves kő is felsejlik. Energikus, ropogós, zamatos, azaz nagyon egries bor.
Illatában először az intenzív meggyes-ribizlis illat tűnik fel, majd némi avaros, fenyőgyantás vonal jelenik meg pici köménnyel, rózsával, füsttel.