Címkék
Soltész - Ostoros Pincészet borok az Egri borvidékről.
Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került.
A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. Soltész bor
A második generációs családi borászat már több mint ötven éve készít bort az Egri borvidéken. A vulkanikus talajon található, 170 hektáros birtokon fehér és kék szőlőket egyaránt termesztenek. A borászat filozófiájának két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány. Azzal is szeretnének hozzájárulni Magyarország borkultúrájának fejlődéséhez, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, megteremtve annak lehetőségét, hogy minden vásárló minőségi bort fogyaszthasson az Ostoros Családi Pincészettől.
A borászat a már jól ismert és kedvelt borok mellett igyekszik újdonságokkal is a piacra lépni. Soltész márkanév alatt a pincészet prémium kategóriájú vörösborai kerülnek forgalomba, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások. Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, ősszel debütáló tétele: a Nemzeti Borválogatásba is bekerült Kékfrankos; az Országos Borversenyen aranyérmes, Delelő elnevezésű, cabernet sauvignon-zweigelt-merlot házasítás, valamint egy 2016-os évjáratú, Bordeaux-ban úgyszintén aranyéremmel elismert Egri Bikavér Superior.
Soltész - Ostoros Pincészet borok az Egri borvidékről. Ezeket az általunk legjobban kedvelt vörösborokat szerettük volna vizuálisan is megkülönböztetni a többitől. Az Egerhez sok szálon kötődő Bukta Imrét kerestük meg azzal az ötlettel, hogy egy-egy műalkotását megjeleníthessük a címkéken – meséli Soltész Gergő, tulajdonos. – Mi szeretjük Imre festményeit, ő meg a borainkat, úgyhogy szerencsére lelkes volt a közös munka kapcsán.”
A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány című festmény került, a cuvée-re a házasítás nevét is adó Delelő, míg a Bikavéren a „Béla fácánnal” című alkotás látható. A három festményből Ipacs Géza grafikus készített boroscímkéket. A végeredmény pedig egy-egy olyan palack, amely a bor- és a művészetkedvelőknek egyaránt élményt nyújt
Az új Soltész borok szeptemberben debütálnak, és a fogyasztók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél találják meg őket.
Magyarország északi részén, a Bükk hegység lábánál alakult ki az Egri történelmi borvidék, amelynek a legnagyobb, és az egyik legismertebb borászati cége vagyunk. Az Ostoros és Novaj községekben gazdálkodó, hagyományos szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó szövetkezetből a 2000. évben alakultunk részvénytársasággá.
Itt, Egertől alig 6 kilométerre találhatóak azok a legkiválóbb adottságú szőlőtermő területek, ahol még a Bükk vulkanikus talaja és klímája is kifejti hatását, de már az Alföldre jellemző napsütés is jól érezhető. Ezen a területen rendelkezünk immár 170 hektár saját ültetvénnyel, valamint mintegy 200 hektár, kistulajdonosok birtokában lévő szőlőterület termesztését integráljuk.
A saját és vásárolt mintegy 6-7 ezer tonna kiváló szőlőtermésből évente 4-45 ezer hektoliter bort készítünk. Saját töltősorainkról évente közel 5 millió palack Ostorosbor kerül az üzletekbe.
Boraink egy részét a tradicionális magyar fehér szőlőfajták adják: Leányka, Olaszrizling,
Ottonel Muskotály, Rizlingszilváni, ezeket korszerű berendezésekkel feldolgozva elsősorban friss, gyümölcsös borokat készítünk. A mai divatirányzatnak megfelelően egyre több, szintén üde, friss rozé bort is készítünk, a borvidékre jellemző Kékfrankos fajtára alapozva, de a Merlot, Pinot noir,Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Blauer portugieser (kékoportó) fajták is megtalálhatók többszörös díjnyertes rozé cuvée borainkban.
A riolit tufába vájt, ideális klímájú pincéinkben, ászokhordókban érnek a hagyományos, héjon
erjesztéssel készülő vörösboraink: a Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Blauer portugieser.
Szintén gondos fahordós érlelés és házasítás után kerül palackba a borvidék legismertebb védett eredetű bora, az Egri Bikavér, amely pincészetünk legfontosabb márkája, hiszen máig ebből értékesítjük a legtöbbet. Ugyancsak kiemelt hangsúlyt fektetünk hogy a borvidék új fehér zászlósbora, a Bikavér fehér párja, az Egri Csillag is a legjobb boraink közt legyen, örömünkre az elmúlt években több elismerést is kapott.
60% Cabernet Sauvignon, 10% Zweigelt, 30% MerlotA Cabernet Sauvignon feszes, és nemes alapokatbiztosít, amelyet a Merlot bársonyossága, és a Zweigeltgyümölcsös fűszeressége tesz harmonikussá és komplexé.Díjak: Országos Borverseny, 2019 – ARANYEgri Borvidéki Borverseny, 2019 – ARANYBorkiválóság, 2018Synvino Országos Borverseny, 2018 – ARANY
Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Elegáns, gazdag ízvilág, finom vaníliás, szegfűszeges, feketeborsos fűszerességgel, és csipkebogyós, ribizlis, szedres gyümölcsös jegyekkel. Határozott, feszes szerkezet, integrált, bársonyos tanninokkal, és komplex zamatos lecsengéssel.
Irányított erjesztés acéltartályokban 30°C-on, maceráció körfejtéssel naponta kétszer. Érlelés 5 és 20 hl-es fahordókban, 12 hónapig. A tétel hordóválogatás, a két-két legszebb, legkomplexebb fejlődést mutató 5 hl-es és 20 hl-es hordó került összeházasításra. Gazdag meggyes, gyümölcsös ízvilág, finom rózsaborsos - fűszeres jegyekkel, csipetnyi...