Információ

Gyártók

Akciós termékek

Lista rendezése gyártónként Hilltop Pincészet

A rendszerváltás időszakában nagy figyelmet kapott Magyarország, mint a vasfüggöny lebontója és a két német állam újraegyesítésének katalizátora, a külföldi- és így az angol sajtóban is. A Hilltop alapítói- kihasználva az ingyen reklámot is- keresni kezdték a piaci lehetőségeket a magyar borok számára. Magyarországon komoly hagyományai vannak a szőlészetnek és a borászatnak, és a bor a polcokon méltán képviseli hazánk kultúrális és kulináris örökségét ...

A rendszerváltás időszakában nagy figyelmet kapott Magyarország, mint a vasfüggöny lebontója és a két német állam újraegyesítésének katalizátora, a külföldi- és így az angol sajtóban is. A Hilltop alapítói- kihasználva az ingyen reklámot is- keresni kezdték a piaci lehetőségeket a magyar borok számára. Magyarországon komoly hagyományai vannak a szőlészetnek és a borászatnak, és a bor a polcokon méltán képviseli hazánk kultúrális és kulináris örökségét. Ezért ez a magyar termék került  az érdeklődés középpontjába. Így hozták el a Hilltop alapítói az angol vevőket többek között a móri állami gazdaságba is, ahol abban az időben Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza dolgozott. Hamarosan Mórra gyűjtöttünk és ott palackoztattunk számos magyar bort, és onnan exportáltuk Nagy-Britanniába először állami vállalatokon keresztül, majd pedig magán úton.


A borászat létrejöttéről és a kezdetekről Kamocsay Ákos így mesélt: „A Hilltop későbbi alapítói számára kézenfekvő megoldás lett volna Móron maradni, de az akkori gazdasági és piaci környezet ezt nem tette lehetővé. Végül Neszmély mellett döntöttünk, ahol az egykori TSZ pincében, tízezer liternyi fémtartállyal, és 110 hektár rossz fajta-összetételű, elöregedett ültetésű szőlővel vágtunk neki a nagy kalandnak. 1993 decemberében sikerült megvásárolnunk a pincét, ezt követően tavasszal megindultak az építkezések.”


A Hilltop név


A Hilltop Neszmély Zrt. a kezdetekkor Interconsult néven működött. A névváltással kapcsolatban a főborász elmondta: „A borászat festői szépségű elhelyezkedése miatt egyik brit vevőnk javasolta házi bormárkájának nevéül a Hilltopot. Ennek nyomán született a Hilltop cégnév ötlete. Bár eleinte csak a vendéglátó helyeinkre, az étteremre és a szállóra használtuk a Hilltop elnevezést, később úgy gondoltuk, hogy ennél jobb nevet a borászatnak sem találhatnánk.”


Az első áttörés


A fenti történetből is kiderült, hogy eleinte külföldről érkeztek megrendelések, itthon nem ismerték a Hilltop borászat nevét és munkáját. Ez a helyzet 1996-ban változott meg, amikor a cég tudatosan megkezdte a belföldi értékesítési és marketing munkát. A hazai piacon az áttörést az 1997-es évjáratú cserszegi fűszeres hozta meg. Egy angol vevő ugyanis benevezte ezt a bort a világ egyik legnagyobb szabású borversenyére, az 1998-as Wine Challenge-re. A Hilltop legnagyobb meglepetésére a magyar cserszegi fűszeres elnyerte az év fehérbora címet, három másik – egy ausztrál, egy új-zélandi és egy chilei – bor társaságában, holott összesen 7500 bor indult a versenyen. Erre a nemzetközi sikerre a hazai borszerető közönség is felfigyelt, így a Hilltop Magyarországon is ismertté vált.


„A magyar közönség a cserszegit Woodcutters – „a Favágók Bora” néven ismerte meg. Ezt az elnevezést az egyik angol vevőnk adta ennek a bornak, sőt még a címkét is ők tervezték. Angol nyelvterületen ugyanis egyszerűen nem tudják kiejteni a cserszegi fűszeres szavakat, így találni kellett valami könnyebben befogadható elnevezést. Egy másik vevőnk egyszerűbben oldotta meg a problémát, ugyanis „kimondhatatlan szőlő” felirattal hozta forgalomba a cserszegit.” – mondta Kamocsay Ákos a Hilltop egyik legismertebb boráról.


A Hilltop fajtaválasztéka


„Neszmélyre érkezésünkkor szinte kizárólag olaszrizling tőkéket találtunk a borvidéken– folytatta a főborász.  Angliában azonban olyan fajtákkal kellett megjelennünk, amelyekre eleve létezett kereslet. Sokan csodálkoztak, mert olyan világfajtákat kezdtünk telepíteni, mint a chardonnay, sauvignon blanc, a pinot gris vagy éppen a fűszeres tramini. Szerintük nekünk is az autentikus magyar fajtákra kellett volna összpontosítanunk. Azonban a bor bizalmi termék, és mi az angol fogyasztókat céloztuk meg. Ha valaki nem ismeri a magyar borokat, nem ismeri a Hilltopot, és ráadásul a fajta is ismeretlen, akkor nem veszi le a palackot a polcról. Induló borászatként mással nem győzhettük meg a borkedvelőket, csak azzal, ha népszerű fajtákat kínálunk számukra. Később, a kezdeti sikerek után, már a Hilltop név is garanciát jelentett a fogyasztóknak, így Angliában ismeretlen fajtákkal is előrukkolhattunk. Mára már elég sok fajta nő a lejtőinken, hiszen vannak cserszegi fűszeres, irsai olivér, hárslevelű, chenin blanc, olaszrizling, királyleányka, pinot noir, merlot, kékfrankos, kék oportó, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec szőlőültetvényeink is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Hilltop saját szőlőből dolgozik. Két területen: a Duna kanyar környékén, Neszmélyhez közel és Szekszárdon termeljük borainkhoz a szőlőt, kihasználva az ültetvények földrajzi és területi adottságait.”


                                                                     Hilltop BorászatBővebben

Ennek a gyártónak jelenleg nincsen terméke.

 SimplePay vsrli tjkoztat