selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Országok

Külföldi borok


Mendoza

 Mendoza borvidékének neve elválaszthatatlanul összefonódott az argentin borászattal, annak szimbólumává vált. Persze nem véletlenül.
143.000 hektárnyi szőlőültetvényével a latin-amerikai ország legnagyobb borvidéke, amely az argentin borexport 90%-át adja. Emellett Mendoza, különböző tengerszintfeletti magasságú és ennek köszönhetően különböző klímájú teraszaival, speciális ösztönzési technikájával, széles fajtaválasztékával és változatos stílusú boraival kicsiben mutatja meg az argentin szőlő- és bortermelés egészét. A borvidék, amely Buenos Aires-től nyugatra, a chilei határ közelében található, a világ legmagasabban fekvő szőlőterületei közé tartozik: tengerszint feletti magassága 700-1400 m.
Ez elsőre talán furcsának hangzik, pedig valójában ez a szőlőtermelés kulcsa: a folyamatos, perzselő hőség és a szárazság miatt (a csapadék átlagos évi mennyisége 200 mm) csak a magasabban fekvő, hűvösebb klímájú teraszokon, platókon él meg a szőlő, de itt is csak öntözés mellett. Szerencsére azonban vízből nincs hiány, az Andokban megolvadt havat egyszerűen a szőlősorok közé vezetik. A talaj alapvetően üledékes, homokos, itt-ott kavicsos, összességében kedvez a gyümölcsös, érett tanninú vörös- és a lágy, de telt és ugyancsak gyümölcsös fehérborok készítésének. 

   -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio