selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Országok

Külföldi borok


Bordeaux

 120.000 ha szőlő, 57 apelláció (eredetvédett terület), évi 700 millió palack bor, 7000 termelő, mintegy 12.000 különböző château név, három folyó és egy város. Számokban így foglalható össze a világ legismertebb és legelismertebb borvidéke: Bordeaux. Termeltek itt már szőlőt a rómaiak, aztán az Aquitániai Eleonóra és Plantagenet Henrik 1152-es esküvőjének következtében angol uralom alá került Aquitánia évszázadokig a szigetország egyedüli borszállítója lett, ahová hajószámra vitték az akkoriban még inkább vékony, élénksavú claret-et. A XVIII. századtól kezdve pedig, amikor is az azóta a világ leghíresebb château-inak otthonául szolgáló Médoc vidékét visszahódították a folyótól, a fejlődés töretlen.

Ha Bordeaux, akkor óceáni éghajlat kontinentálisan sok napsütéssel, főként folyami kavicsos, kitűnő vízháztartású és szerkezetű talaj, helyenként jelentős mészkő tartalommal, a borvilág legnagyobb nevei közé számító borászatok a Château Latour-tól a Château d'Yquem-en át a Château Cheval Blanc-ig és három szőlőfajta (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot), amelyek házasítása kétséget kizáróan a legnagyobb hatást gyakorolta a világ borkészítésére Villánytól Colchaguáig, a Barossa-völgytől a Napa-völgyig.

A bordeaux-i borvidék területe több, jól elkülöníthető, és tegyük hozzá, saját jogon is világhírűvé vált alrégióra osztható. Közülük ezúttal azonban csak a legismertebbeket emeljük ki. 

A leghíresebb a 'Bal Part'-nak aposztrofált Médoc és Haut-Médoc, amelyből ez utóbbi a sokkal jelentősebb, és amely Bordeaux városától északra, a Gironde-folyó bal partján fekszik. Ez a terület a borvidék lelke, négy települése, Margaux, St. Julien, Pauillac és St. Estephe otthonosan csengő nevek a borkedvelők számára mindenütt a világon, ráadásul az öt Premier Grand Cru Classé (1. osztályú) minősítésű borászatból négy is itt találahtó: a Château Margaux (Margaux), a Château Latour (Pauillac), a Château Lafite Rothschild (Pauillac) és a Château Mouton Rothschild (Pauillac).

Médoc-ot a Bordeaux-ra oly jellemző folyami kavicsos talaj (gravel) uralja. A régi bölcsesség szerint a legjobb ültetvények a kicsit magasabban fekvő területeken találhatók, ahonnan a folyó jól látható. A bal parton a meghatározó szőlőfajta a cabernet sauvignon, amely általában a házasítások 70%-át adja, a borok pedig néhány éves érlelést mindenképpen kívánnak, mert fiatalon markánsan cseresek.

Ugyancsak a bal parton, de már a Garonne-folyó bal partján, Bordeaux-tól délre-délkeletre fekszik Graves. Adottságaiban, borai karakterében nagyban hasonlít Médoc-ra, és Pessac-Léognan nevű alrégiója (Bordeaux város déli határán) ad otthont az ötödik 1. osztályú château-nak, a Château Haut-Brion-nak.

De Bordeaux nemcsak a vörösekről szól, hisz itt, Graves déli részén található a világ egyik legkiválóbb édes boros területe, Sauternes a Château d'Yquem-mel.

Áttérve a 'Jobb Part'-ra, ismét egy újabb folyó, a Dordogne jobb partján találjuk magunkat. Errefelé platószerű fennsíkokon és a folyó felé forduló szelíd lankákon, magasabb mészkőtartalmú talajokon nő elsősorban a merlot, mert hogy az itt található, a bal parthoz hasonlóan híres és népszerű régiókban, St. Emilion-ban és Pomerolban ez a meghatározó szőlőfajta. Errefelé zömében kisebb château-kkal találkozni, sok az ún. garázsborászat, amelyek hihetetlenül koncentrált és kis tételben készülő vöröseikért médoci árat kérnek.

   -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio