selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 
Borbély Családi Pincészet logó


Borbély Családi Pincészet

Badacsonyi Rózsakő Selection 2016

Badacsonyi borvidék

3.800 Ft
db
Egységár: 5.067 Ft / liter
Áraink bruttó árak
     
Fehér
száraz
0.75 liter
Badacsonyi Rózsakő Selection 2016 0.75
Megjegyzem |

Termékismertető

A Rózsakő a Badacsonyi borvidék kiváló fajtája, mely a Kéknyelű szőlő új porzója. Ezzel a válogatásunkkal szeretnénk megmutatni a fajta sokszínűségét. Virágos fűszerességét, finom savait a bazalt ásványossága mélyíti el, és a tölgyfahordós érlelés teszi igazán elegáns borrá.

Rózsakő

Rózsakő

A Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó hibrid. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. 1959-ben telepítette el a magoncokat, 1961-től az anyatőkék értékelését, a fajtajelöltek kiválasztását, elszaporítását, a szaporulat értékelését, a fajtajelöltek termesztési értékének vizsgálatát Kiss Ervin és Kiss Ervinné végezte. 1995-től a fajtajelöltekkel kapcsolatos vizsgálatokat Májer János és munkatársai folytatták tovább. Nevét a Badacsony-hegyen található, legendás Rózsakő elnevezésű bazaltkőről kapta.
A Kéknyelű fajta porzófajtájaként terjedőben van a Badacsonyi Borvidéken. Tőkéje középerős, közepes számú, félmereven álló vesszővel. Lomblevele kerek, kicsi-középnagy, kiterített, sötét fűzöld, karéjos-hasadt, 3-5 karéjú, vállöble középmély, határozatlan alakú, a levél fonáka szőrösödő és pókhálós. A levélnyél vörös, hengeres, bordázott, aránylag rövid. Fürtje vállas, tömött, középnagy; kocsánya tartós; bogyója kicsi, megnyúlt, sárga, hamvas, sokmagvú; húsa puha, leves, olvadó; leve színtelen; íze közömbös. A bogyó héja középvastag, tartós, nehezen szakadó.

Bora savas karakterű, a Kéknyelű fajtára emlékeztető kiváló minőségű. A magas termésmennyiség mellett igen jó minőségű termést ad, a must, illetve bor titrálható savtartalma pedig még az aszályos években is kiváló.

 
Az Ön kosara jelenleg üres...
Badacsonyi borvidék
Borbély Családi Pincészet
Borbély Családi Pincészet
Borbély Családi Pincészet
Borbély Családi Pincészet
Borbély Családi Pincészet
Borbély Családi Pincészet
Borbély Családi Pincészet
ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio