Szűrők
Betöltés...
Címkék
A Champagne régió a pezsgők őshazája ahol a városok és falvak alatt hosszan megbújó pincerendszerekben lapulnak a világ legjobbjainak kikiáltott pezsgők. A Reims központú vidék számos pincészetet foglal magában, de mi most csak egyet mutatnánk be még pedig a Veuve Cliquot-t.
Madame Veuve Cliquot (leánykori nevén Madame Barbe-Nicole Ponsardin) o...
A Champagne régió a pezsgők őshazája ahol a városok és falvak alatt hosszan megbújó pincerendszerekben lapulnak a világ legjobbjainak kikiáltott pezsgők. A Reims központú vidék számos pincészetet foglal magában, de mi most csak egyet mutatnánk be még pedig a Veuve Cliquot-t.
Madame Veuve Cliquot (leánykori nevén Madame Barbe-Nicole Ponsardin) olyan újításokat vezetett be amelyek a mai napig meghatározzák Champagnet.
Miután 21 évesen hozzáment Francois Clicquot-hoz akinek a felmenője által
1772-ben alapított champagne ház még csak egy volt a sok között. Hat évvel a házasságkötésük után a férje meghal és egyedül marad lányukkal Clémentine-nal. És innen lesz érdekes a sztori! Ugyanis abban az időben a francia törvények kimondták, hogy nők nem lehetnek vállalkozás tulajdonosok. Igen ám, de a törvény kivételt tett özvegyek esetében. Így 27 évesen átvette a pezsgőház irányítását és elkezdte annak felvirágoztatását. De ehhez pénzre is szüksége volt, hiszen nem dúskált a pénzben a pincészet. Valahogy tőkéhez kellett jusson így kölcsönkért apósától aki természetesen adott is, hiszen látta, hogy menye egy igazi vállalkozó isteni tehetséggel megáldva.
Az első marketing ötlete, hogy meglovagolja özvegységét és özvegyi státuszát beépítette a champagne ház nevébe. A veuve franciául özvegyet jelent. Remek húzásnak bizonyult. A palackokra rákerülő veuve szó komolyságot, tiszteletet kölcsönzött az italnak és egy idő után igazi márkanévvé lett. A név változtatás annyira bejött, hogy más pincészetek is alkalmazták (Veuve Binet).
A következő nagy ötlete az évjáratos pezsgő volt. Szakítva az addigi trenddel 1810-ben mikor az évjárat is engedte piacra dobta az első champagne-t, melyre évszámot írtak. Ezzel megalkotta a mai napig meglévő és magas minőséget képviselő vintage champagne kategóriát. A legenda szerint a következő évben egy üstökös húzott el Champagne felett (ebben az évben nagyon jó volt a termés), mely meg is jelent a következő évjáratos palackokon és innentől minden jó évjáratot ezzel a csillaggal jelölnek a horgony mellett ami az állandóságot jelöli.
De a hölgy nevéhez és kísérletező kedvéhez fűződik a Pupitre azaz a rázóállvány feltalálása is! Ez az állvány arra hivatott, hogy a pezsgőben elhalt élesztőt szép fokozatosan az üveg nyakába gyűjti megkönnyítve ezzel az eltávolítását.
És itt még mindig nincs vége forradalmi ötleteinek!
Neki köszönhetjük a rosé pezsgőt is!
Bár a Runairt ház állítja, hogy övék az első rosé pezsgő ami ha a színét nézzük igaz is, de ők feketeribizlilét és bodzalét adtak a fehérborhoz így festve meg azt. Itt is a Champagne-i szabályokat feszegetve a saját vörösborából töltött egy keveset pezsgőihez ezzel létrehozva egy újabb pezsgőt a rosé d'assemblage champagne-t.
Az 1860-as évekre évi 750.000 palackot értékesített. Az orosz cári udvartól egészen az angol királyi udvarig vásároltak tőle. Tartalmas és kísérletező élete 1866-ban ért véget.
1972-től a pezsgőház az Ő tiszteletére csak és kizárólag a legjobb évjáratokban készíti a La Grande Dame nevű évjáratos pezsgőit.
A Vevue Clicquot Ponsardin pezsgőház a mai napig tartja, hogy kísérletezni mindig kell. Így 2014-ben a világon elsőként "'megnyitották" az első tenger alatti érlelőt.
A 2014-es évjárat egy részét Reims-ben, a szokásos módon kezdték el érlelni, míg egy másik részét a Balti-tenger mélyén, 40 méterrel a vízfelszín alatt. Åland Vault – ezt a nevet adták a kifejezetten erre a célra tervezett konténernek, amely úgy néz ki, mint egy bortartóval kombinált búvárketrec – ez ad otthont a projekt palackjainak.
Chardonnay (65%) Pinot Noir (35%) Elbűvölő halványsárga színt mutat, zöldes villanásokkal, melyet a sűrűn gyöngyöző apró buborékok tesznek tökéletessé. Illatában nagyon összetett: először az aszalt gyümölcsök, mogyoró és akácméz aromái, majd a praliné, a pirítós és a kandírozott citrus is. A korty selymes és krémes, olyan komplexitást mutat, mely által...
Könnyed, szinte légies, ugyanakkor gazdag és komplex ízvilágú champagne. 60% Chardonnay és 40% Pinot Noir házasítása. A cuvée 40%-ban reserve tételeket tartalmaz, a dosage kifejezetten alacsony, csupán 6-7g/l maradék cukrot tartalmaz. Illatában körtét, mandulát és briós jegyeket fedezhetünk fel. A szájban élénknek, kereknek érezzük, fehér húsú gyümölcsök...
94% Chardonnay - 6% Pinot Noir vörösbor Színe halvány rózsaszín, lazacos árnyalatokkal és finom buborékokkal.
Halvány szalmasárga szín. Illatában friss grapefruit és körte keveredik pörkölt mogyoró, könnyed lanolin és kovás aromával. Szájban a krémes buborékok mögött gazdag grapefruit, cirtom és élesztős jegyek mutatják meg magukat először, majd érkezik az enyhén sós, pirítósos felhang, mely egy hosszú, ásványos lecsengéssel köszön el.
Ez a pezsgő a legtisztább szőlőléből készül, amely egymaga elegendő ahhoz, hogy a pezsgőpince mélyén hosszan érlelve a Laurent-Perrier elkészítse belőle a “La Cuvée” elnevezésű, furfangos és csodálatosan friss pezsgőt...
Nagyon halvány színű és kristályosan csillogó. Intenzív és komplex illata számtalan aromát tartalmaz, például gyümölcsös (citrusfélék és fehér húsú gyümölcsök), virágos (lonc), és jódos jegyeket, melyek a frissesség érzetét keltik. Ezt a meglepő mélységekkel rendelkező, könnyed és kifinomult pezsgőt tiszta ízek és tartós, hosszú lecsengés jellemzik.
Világossárga, tömör illatú cuvée ananászos, barackos és citrusos illatjegyekkel. Kellemesen ásványos, krémes textúrájú Blanc de Blancs finom, nem tolakodó vanília jegyekkel a szájpadláson.
Illatában sárgabarack és citrus keveredik, szájban a méz, a pirítós jegyei fedezhetőek fel, enyhe zöld ásványos lecsengéssel. Gyönyörű, összetett cuvée, mely a tölgyfahordós érlelést követően még minimum 3 évig pihen a palackban, mielőtt a nagyközönség elé kerül.
Illatban már rögtön elénk tárul gazdagsága: édes mandulás sütemény, mirebella szilva citrussal. Szájban ezt szépen egyensúlyba hozza citrusossága, mellé gyógynövényes jegyek társulnak. Feszes test, lendületes savak, lenyűgöző, hosszú utóíz, kitartó lágy mousse.
Halvány elefántcsont szín, illatában zöldalma, élesztő és citrusos aromák keverednek. A korty harmonikus, mégis frissítő, közepesen testes. Érett citrom, alma és élesztő jegyei alkotnak tökéletes elegyet, amit finom savak egészítenek ki.
116 910 Ft
kedvezményekkel elérhető legalacsonyabb ár
Virágos illat, mellette ánizs, menta, pörkölt jegyek, citrusok. Krémes szerkezet, az évjárat magas savai szépen integráltak, apró buborékok, gazdag és mély korty. Az illat és íz egyensúlyban, rétegzett és frissítő utóíz fehér húsú gyümölcsökkel.
116 910 Ft
kedvezményekkel elérhető legalacsonyabb ár
A frissesség, finomság és fényessége teszi a Brut Premiert tökéletessé az ünnepi alkalmakra. A strukturált szerkezete, gazdagsága és hossza már-már inkább teszi bor benyomását mint pezsgőét.
A Brut Premier testesíti meg a Louis Roederer ház stílusát, elegánsan ötvözve a régit az újjal, a fiatal borok frissességét az érett borok kerekségével. Jól strukturált champagne, stílusa modern, erőteljes, de nem nélkülözi a fineszességet sem.
139 500 Ft
kedvezményekkel elérhető legalacsonyabb ár
Az 1776 ban alapított Louis Roederer pezsgőház a nagy presztízsű, híres Cristal gyártója. Hollywood és a zenei sztárok kedvence érdekes történelmű, aranyló palackja nem hiányozhat egy fényűző videóklipből sem.
139 500 Ft
kedvezményekkel elérhető legalacsonyabb ár
lllatában egy leheletnyi tőzegfüst kölcsönöz érett hangulatot ennek a nagyobb részben Pinot Noir alapborokból készült pezsgőnek. A vajas pirítós és a csonthéjas gyümölcsös jegyek fás fűszerességet idéznek...
Egy igazi klasszikus, a pinot noirnak (50-55%) köszönhetően jól strukturált, mély szerkezetű champagne, amelyhez a chardonnay eleganciát, a pinot meunier gyümölcsösséget ad. Elkészítéséhez több mint 100 cru-ről válogatták a szőlőt, a házasítást 10-20 % réserve borral egészítették ki.
Chardonnay, Pinot noir és Pinot menuier házasítása. A minimum három éves érlelésnek köszönhetően egy nagyon komplex, különleges ízvilágú pezsgő élményt nyújt.
A Cliquot nagyságának nem csak az évjáratos pezsgőkben, hanem a ház valamennyi produktumában meg kell csillannia. A Veuve Cliquot Ponsardin Brut talán a legjobb példa erre.