Champagne

A Champagne régió a pezsgők őshazája ahol a városok és falvak alatt hosszan megbújó pincerendszerekben lapulnak a világ legjobbjainak kikiáltott pezsgők. A Reims központú vidék számos pincészetet foglal magában, de mi most csak egyet mutatnánk be még pedig a Veuve Cliquot-t.

Madame Veuve Cliquot (leánykori nevén Madame Barbe-Nicole Ponsardin) o...

A Champagne régió a pezsgők őshazája ahol a városok és falvak alatt hosszan megbújó pincerendszerekben lapulnak a világ legjobbjainak kikiáltott pezsgők. A Reims központú vidék számos pincészetet foglal magában, de mi most csak egyet mutatnánk be még pedig a Veuve Cliquot-t.

Madame Veuve Cliquot (leánykori nevén Madame Barbe-Nicole Ponsardin) olyan újításokat vezetett be amelyek a mai napig meghatározzák Champagnet.
Miután 21 évesen hozzáment Francois Clicquot-hoz akinek a felmenője által
1772-ben alapított champagne ház még csak egy volt a sok között. Hat évvel a házasságkötésük után a férje meghal és egyedül marad lányukkal Clémentine-nal. És innen lesz érdekes a sztori! Ugyanis abban az időben a francia törvények kimondták, hogy nők nem lehetnek vállalkozás tulajdonosok. Igen ám, de a törvény kivételt tett özvegyek esetében. Így 27 évesen átvette a pezsgőház irányítását és elkezdte annak felvirágoztatását. De ehhez pénzre is szüksége volt, hiszen nem dúskált a pénzben a pincészet. Valahogy tőkéhez kellett jusson így kölcsönkért apósától aki természetesen adott is, hiszen látta, hogy menye egy igazi vállalkozó isteni tehetséggel megáldva.
Az első marketing ötlete, hogy meglovagolja özvegységét és özvegyi státuszát beépítette a champagne ház nevébe. A veuve franciául özvegyet jelent. Remek húzásnak bizonyult. A palackokra rákerülő veuve szó komolyságot, tiszteletet kölcsönzött az italnak és egy idő után igazi márkanévvé lett. A név változtatás annyira bejött, hogy más pincészetek is alkalmazták (Veuve Binet). 
                                              
                              0f01bba2-2306-9565-6cb4-4c898f1aff10.jpg

A következő nagy ötlete az évjáratos pezsgő volt. Szakítva az addigi trenddel 1810-ben mikor az évjárat is engedte piacra dobta az első champagne-t, melyre évszámot írtak. Ezzel megalkotta a mai napig meglévő és magas minőséget képviselő vintage champagne kategóriát. A legenda szerint a következő évben egy üstökös húzott el Champagne felett (ebben az évben nagyon jó volt a termés), mely meg is jelent a következő évjáratos palackokon és innentől minden jó évjáratot ezzel a csillaggal jelölnek a horgony mellett ami az állandóságot jelöli.

                               c930f449-f1b1-3d96-1f93-03f4b251e982.jpg

De a hölgy nevéhez és kísérletező kedvéhez fűződik a Pupitre azaz a rázóállvány feltalálása is! Ez az állvány arra hivatott, hogy a pezsgőben elhalt élesztőt szép fokozatosan az üveg nyakába gyűjti megkönnyítve ezzel az eltávolítását.
És itt még mindig nincs vége forradalmi ötleteinek!
Neki köszönhetjük a rosé pezsgőt is!
Bár a Runairt ház állítja, hogy övék az első rosé pezsgő ami ha a színét nézzük igaz is, de ők feketeribizlilét és bodzalét adtak a fehérborhoz így festve meg azt. Itt is a Champagne-i szabályokat feszegetve a saját vörösborából töltött egy keveset pezsgőihez ezzel létrehozva egy újabb pezsgőt a rosé d'assemblage champagne-t.

                              ef08e449-af5d-9115-66e2-ff63dd6a35e1.jpg

Az 1860-as évekre évi 750.000 palackot értékesített. Az orosz cári udvartól egészen az angol királyi udvarig vásároltak tőle. Tartalmas és kísérletező élete 1866-ban ért véget.
1972-től a pezsgőház az Ő tiszteletére csak és kizárólag a legjobb évjáratokban készíti a La Grande Dame nevű évjáratos pezsgőit.
A Vevue Clicquot Ponsardin pezsgőház a mai napig tartja, hogy kísérletezni mindig kell. Így 2014-ben a világon elsőként "'megnyitották" az első tenger alatti érlelőt.

                    cc482e3c-11de-cc9c-d473-d1ae738d616c.jpg

A 2014-es évjárat egy részét Reims-ben, a szokásos módon kezdték el érlelni, míg egy másik részét a Balti-tenger mélyén, 40 méterrel a vízfelszín alatt. Åland Vault – ezt a nevet adták a kifejezetten erre a célra tervezett konténernek, amely úgy néz ki, mint egy bortartóval kombinált búvárketrec – ez ad otthont a projekt palackjainak.

                             1af21687-16d5-ddcf-501e-6ad15c541c61.jpg

Bővebben

Champagne 19 terméket találtam.

Mutat 1 - 19 / 19
Mutat 1 - 19 / 19