Címkék
Ami a mi borainkat kiemeli a világ összes bora közül: a szekszárdi völgyek tagoltsága és sokszínűsége, a lösztalaj és az őshonos szőlőfajtáink: a kadarka és a kékfrankos. Célunk, hogy a boraink a termőhelyről beszéljenek, ezért a hangsúly a dűlőnként eltérő gyümölcsön van. Ezeket a különbségeket mutatjuk meg, könnyű kézzel, precíz borászkodással.
Ami a mi borainkat kiemeli a világ összes bora közül: a szekszárdi völgyek tagoltsága és sokszínűsége, a lösztalaj és az őshonos szőlőfajtáink: a kadarka és a kékfrankos. Célunk, hogy a boraink a termőhelyről beszéljenek, ezért a hangsúly a dűlőnként eltérő gyümölcsön van. Ezeket a különbségeket mutatjuk meg, könnyű kézzel, precíz borászkodással.
Célunk túlmutat a “jó” boron. A tisztaság az alap, de mi ennél többet várunk el a magunktól. Önazonos borokat készítünk. A szőlőben ideális termőegyensúlyra törekszünk. Alacsony hozammal dolgozunk, hektáronként mindössze 30-60 hl bort termelünk meg. A szüret során érett tanninokra és a friss gyümölcsíz megőrzésére törekszünk, ezért kerüljük a túlérést. Hosszú évek óta nem használunk gyomirtót és egyre több ültetvényt bio rendszerben művelünk. Elkezdtük az átállást organikus szőlőművelésre és 2020-ban elindítjuk a bio minősítést a birtokon.
Minden szőlőnket kézzel, válogatva szüreteljük. Csak az egészséges, nem túlérett szemek kerülhetnek be a présházba. Szívesen használunk egész fürtöket az erjedésben, ami korábban ismeretlen frissességet és aromagazdagságot ad. Az erjesztés során saját élesztőflórát szaporítunk fel, kíméletes extrakcióval és préseléssel dolgozunk. Borainkat döntően fahordóban, amforában vagy acéltartályban érleljük.
Szuper bor, az egyik legjobb a sorban. Egész fürttel erjedt nagy burgundi borok illatára emlékeztet. Primer gyümölcsök, repce, köves fülledtség, sok-sok réteg. A korty nagyon kerek, arányos, szomjoltó, a legvégén finom porossággal. Könnyű kézzel készített bor klasszikus kékfrankos jegyekkel, és izgalmas „natúr” karakterrel.
Egyértelmű fajtajegyek, érett faeper, kevés avar, finom fűszer, enyhe redukció. Szellőztetve egyre erősebb kocsányos, zöldpaprikás illat. Szájban nagyon filigrán és súlytalan, alig érezhető tanninnal, már már fehérboros felépítés.
Fiatal kékfrankos területeinken, 5-10 éves tőkéken termeljük a Szekszárd kékfrankos alapanyagát. A kevésbé koncentrált, üde gyümölcs jól tükrözi a szekszárdi termőhelyet és ideális alapot ad egy mindennapi bisztróbornak.