Címkék
Pannonhalmi Főapátság borok a Pannonhalma-sokoróaljai régióból. A Pannonhalmi Főapátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.
A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas. Olyan rendhagyó borászati eljárást vezettünk be, amely alkalmazott szőlőfajtáink magas minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehérszőlő mustja a temperált korrózióálló acél erjesztőtérbe kerül, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre, de egyes fehérborok is ott érlelődnek kisfahordóban.
A borászat 3000 hl tárolókapacitású, amely a későbbiekben bővítésre kerül. Az építészeti tervezőmunkát a győri CZITA Építészeti Iroda végezte szoros együttműködésben a borászattechnológiai tervezéssel, amelyet a – munkánkat szakmai tanácsadói tevékenységével egyaránt segítő – nemzetközileg ismert és elismert egri borásznak, Gál Tibornak köszönhettünk.
60% chardonnay, 25% pinot blanc, 10% viognier és végül 5% sauvignon blanc. Ízében és illatában egyaránt érett gyümölcsök, krémes, vajas jegyek jellemzik. Hordóban érlelt, komplex fehér cuvée.
A bort a merlot túlsúlyából adódóan finom tanninszerkezet jellemzi, míg a cabernet franc jegyei a bor vázát, struktúráját adják.
Az óvilág és újvilág találkozása A bort illatában a tipikus fajtajegyek jellemzik.
Válogatott Rajnai a Packalló dűlőről. Mediterrán gyümölcsös, citrusos, széles savalapon. Testességét leheletnyi maradékcukor kedvesíti, a korty végén mentás friss gyümölcsíz marad a szájban.
Reduktívan készült, harsogó, bodzás, vágott füves illat, szép savak, fehér húsú gyümölcsök. . Igazi Sauvignon Blanc karakter.
Rajnai rizling, Olaszrizling és Fűszeres Traminiből készült friss, üde, gyümölcsös fehérbor.
Legújabb évjáratú rozénk egy meleg évjárat bora, amely behízelgő, népszerű jegyeit a merlot-cabernet fajtáktól örökli, míg nélkülözhetetlen frissességéért a pinor noir felel. Tiszta és vibráló frissítőital, amit a szépen beérett szőlőknek köszönhetően gazdag ízvilág vastagít.
Három kékszőlőfajtánk (pinot noir, merlot, cabernet franc) házasítása, amely három dűlőben termett. Fakádas-acéltartályos erjesztés és kisfahordós érlelés kombinációja. Nagyon szép kerek, tartalmas bor lett!