Címkék
Jómagamat, már egészen gyerekkoromtól nagyon vonzott és érdekelt mind a gasztronómia, mind a természet. Talán nem véletlen, de iskoláimat is ebben a sorrendben végeztem. Először vendéglátó-ipari érettségit szereztem, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkám során napi kapcsolatba kerültem a borral. Így kezdődött a fellángolásom, ami odáig ...
Jómagamat, már egészen gyerekkoromtól nagyon vonzott és érdekelt mind a gasztronómia, mind a természet. Talán nem véletlen, de iskoláimat is ebben a sorrendben végeztem. Először vendéglátó-ipari érettségit szereztem, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkám során napi kapcsolatba kerültem a borral. Így kezdődött a fellángolásom, ami odáig vezetett, hogy beiratkoztam Budafokon, a Soós István Borászati Technikumba. Talán itt lettem igazán szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagásomon merült fel, gyerekkori barátommal, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatom önmagam, hódolhatok saját művészetemnek, a borkészítésnek.
A komoly tervek eléréséhez, elvégeztem a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányaim alatt több egri barátság köttetett és egyre jobban ismertem meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok vagyunk egymástól.
Isteni sugallattal 2008-ban, Andornaktályán, egy, tufába vájt, kis pincécskét tudtunk kibérelni. Itt készültek a Havas & Timár Pincészet első hobby borai a 2008-as esztendőből, melyet a 2009-es fantasztikus évjárat követett. Ezen borokból csak 1-1 barrique hordóval készültek, és szinte a hordóminta kóstolása után gazdára is leltek. A kiemelkedő évjárat ellenére tudtuk, hogy a fejlődés érdekében mindenképpen vennünk kell egy saját, megfelelő infrastruktúrával rendelkező pincét.
Ennek ideje 2011 szeptembere volt, mikor is megvásároltuk jelenlegi pincénket Egerben,
a Kiskőporos téren. 2011-es évjárattól itt készülnek tételeink. Az elmúlt évek alatt rengeteg fejlesztésen ment keresztül a pince, hogy minél jobb higiéniai körülmény között készíthessük kézműves borainkat. A pincészet egy hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de szoros együttműködésben dolgozik a többi ültetvény szőlősgazdáival is. Ez nagyon fontos számunkra, mert hisszük és érzékeljük, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Éppen ezért évről-évre egyre több tapasztalattal, gondos odafigyeléssel közösen végezzük a szőlő munkáit.
Ez azt jelenti, hogy minden kézi munkában, metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, fürtválogatásban és természetesen a szüretben is aktívan részt veszünk.
Borászati filozófiánk az, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen készítsük, azért, hogy ne veszítsünk illat- és ízanyagokat.
Ez a fehérbor készítés technológiájánál kicsit nehezebb, de itt sem siettetjük azokat a folyamatokat, amik természetes úton is végbemennek. A boroknak meg kell adni az időt az öntisztulásra és a stabilitás elérésére. A folyamatos kóstolásoknál úgyis kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt pihentetés, palackos érlelés követi, hogy az adott tételt a legjobb formájában mutathassuk be fogyasztóinknak.
A címkézés és kartonozás mindig megrendelés alapján történik. Ennek azért van fontos szerepe, mert minden címkét egyesével, szárazpecséttel látunk el, mely egyedivé teszi boraink megjelenését és garanciát ad annak eredetiségére, minőségére.
Havas - Timár Pincészet
100% Blauburger Eger ikonikus termőhelyéről a Nagy Eged-hegy szoknyájáról. Magas mustfokkal szüretelve, tartályban erjesztve, így megőrizve a kirobbanó gyümölcsösséget. Friss, lendületes, igazán vagány bor. Érett piros gyümölcsök zamatai dominálnak, selymes és lekerekedett tanninok jellemzik. Fiatalos, jó ivású, trendi "teraszos" bor a tavaszra, nyárra....
Nagyon nehéz évjárat volt, alapvetően meleg, de rengeteg esővel. Közepes terhelés, kiváló minőség, egészséges szőlő. A kora reggeli szüretet követően a szőlőt kíméletesen feldolgoztuk, pár órát áztattuk, majd préseltük...
A pincészet első Bikavére. Az évjárat borait fajtánként külön-külön érlelték, másod töltésű és használt, 225 literes hordókban, 19 hónapon keresztül. Kóstolások után döntöttik el, hogy mely borokat, milyen arányban házasítják. Palackozás előtt csak ülepítés, derítés és szűrés nélkül töltöttik le!
Hagyományos préselést követően, az újbort ülepítettük és gravitáció segítségével fejtettük a színbort hordóba. Az érlelés új és használt barrique ban történt, 22 hónapon keresztül. Forgalomba hozatal előtt 4 hónapot palackban érleltük. Szüretlen
Az érlelés három darab, új barrique hordóban történt, 21 hónapon keresztül. Szűretlenül palackozva, amit másfél év érlelés követett. Buja, picit húsos, enyhén likőrös, konyakmeggyes illat. Finom hordós fűszerek, érett tanninok, ribizli, meggy, erdei bogyós gyümölcsök, hűvös menta, grafitosság és csokoládé jellemzi. Mindössze 880 palack!!
Kékfrankos és Cabernet Sauvignon házasítása, egybe szüretelve. Friss, üde, ropogós, szamócás, ribizlis jegyekkel.