Címkék
A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így az út számunkra ki volt jelölve. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok...
A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így az út számunkra ki volt jelölve. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkánk során felhasználjuk a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket.
Szőlőskertjeink a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban.
A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatjuk be a borvidék sokszínűségét.
A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen – Bordeaux, Brüsszel, Párizs – komoly elismeréseket szereztünk borainkkal. Figula Mihály † többéves munkája elismeréseként a 2000. évben elnyerte hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az „Év bortermelője” megtisztelő címet. A Magyar Bor Akadémia és az ország vezető borászatait tömörítő Pannon Bormíves Céh tagja volt. Munkásságát családja tisztelettel folytatja.
Figula Pincészet
A hét hektáros balatonszőlősi Barátszőlő-dűlő Sauvignon Blanc, Chardonnay, Szürkebarát és Sárgamuskotály házasítása. Intenzív és tiszta, jellegzetesen virág illatú, ízében telt, gyümölcsös, lendületes. Citrusgyümölcsök, piszke, érintésnyi keleti fűszer, a végén mineralitás.
A talajt hihetetlen változatosság jellemzi, a triász mészkövön hol márgát, hol dolomitot találunk. A termőréteg kifejezetten magas mésztartalmú.
Üde, diszkrét illatvilágú fehérbor, zöld gyümölcsaromákkal, telt harmóniával, finoman savas hosszú utóízzel. A borvidék legfontosabb fehérszőlőjéből készült kiváló társaság.
Decanter World Wine Awards 2020 Bronzérem A klasszikus, finoman fűszeres fajtajegyek és a nemes tölgyfahordós érlelésből származó másodlagos illatok jó egyensúlyt alkotnak.
Üde bor, finom, tiszta, leginkább eperre, illetve málnára emlékeztető illattal. Friss, szomjoltó, száraz bor gyümölcsös savakkal.
Csopaki terület, amely mindössze 800 méterre van a Balatontól. Ennek, és a különleges permi vörös homokkőnek köszönhetően egészen speciális dűlőről van szó.
Egy friss, már már harsány savakkal rendelkező könnyed bor zöldfűszeres jegyekkel, jól kihangsúlyozott fajtajelleggel. Az igazán jellegzetes, friss, zamatos sauvignon blanc borunk illatában citrusfélék és zöld gyümölcsaromák.
Üde, friss rengeteg gyümölccsel kevéske fűszerrel és 5 gramm maradék cukorral.