Címkék
Riczu Tamás borok a Villány-siklósi borvidékről. Riczu Tamás egy kreatív, tehetséges, fiatal borász, 2003-ban kezdte a „borászkodást”. Siklóson született és azóta is itt él. Neki a borászat, a szőlő művelése nem csak egy szakma, nem csak egy megélhetés, hanem elhivatottság, egy örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál.
Tamásban van egy jó adag „rejtély”. Lehet, hogy nem tudatos az álmatag tekintet, lehet, hogy ő csak egyszerűen ilyen, mégis mindig titokzatosnak tűnik. Mivel borai az extra kategóriába tartoznak, még nagyobb nyomatékot kap, hogy Tomi (így hívják őt a borvidéken) különleges figura.
A Villányba-járók, a villányi borok ismerői és kedvelői, már 10 éve folyamatosan tudják, hallják, hogy Tamás komoly tehetség, kiváló borász és a régen a drabális borok híve volt. Borai komplexek, ízben, illatban és zamatban gazdagok, szépek és emlékezetes borok. Mára már a „drabális” helyére belépett a különlegesen finom bársonyosság.
Pályafutása egyéni pályaszakasszal kezdődött, azt a Riczu-Stier időszak követte, és jelenleg családi vállalkozásban élet- és üzlettársával visszatért a kezdetekhez, „riczu tamás” néven kerülnek borai ismételten forgalomba. Villányi borok.
Tamás borai 2006 óta a borversenyek állandó győztes résztvevői. 2009-től figyelve munkásságát, a Pannon régió és a Villányi borversenyeken kapott nagyarany és aranyérmeiből megállapítható, hogy Riczu Tamás volt a legeredményesebb villányi borász.
Sikerei, a hagyományok és a természet tisztelete mellett, a modern technikai eljárások alkalmazása és a szakma iránt érzett alázatának az eredménye.
Minden borunk vegyszermentesen művelt szőlőből készül, a borok kizárólag természetes és vegán segédanyagokat tartalmaznak és minden borunkból erjedés közben kikezeljük az allergiát okozó hisztamint.
„Ma már csak arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes „bogyóért” felelősséget tudjak vállalni. Felelősség tudatosságom alapelve, hogy a metszéstől kezdve a szőlő művelésén, a környezet és szőlő „barát” permetezésen keresztül, a szüretben, a kíméletes szőlő feldolgozásában (prés helyett szinte csak „simogatás” jár a bogyóknak, bár így nincs nagy lé nyereség, viszont a héjból kevesebb cserzesség jut a borba, viszont a magas extraktnak és az érett savaknak köszönhetően vörösboraim így is jól érlelhetőek és már viszonylag fiatalon élvezhetők), egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. Mindenről tudni szeretnék, ami a szőlőben és a borban történik.
Siklóson saját 8 hektár szőlőterületemen Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc szőlőfajtákat termelek és tapasztaltam már eleget ahhoz, hogy ezt a birtokméretet átlássam és tudatosan irányítani tudjam.
A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, a pohárba szippantás után a csokor kinyílik és egy kifinomult, de bombaként ható illata árad belőle. Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar ízvilága dominál...
A bor friss, üde, gyümölcsös, illatban „parfümös”. Tökéletesen képviseli ez a száraz bor a fajta aromatikus jellegét, szőlős, szőlővirágos, muskotályos tónusait. Könnyű test és kevés alkohol, valamint üde savak jellemzik, bodzavirággal és egressel kiegészítve. A parfümös jegyek vezetik e vonzó, üde, ropogós, fiatalos, kedves bort.
A 16 hónapig tartó, 225 literes másodtöltésű magyar tölgyfahordókban történő érlelésnek köszönhetően az érett, húsos gyümölcsök – cseresznye és meggy – aromája a hordófűszerek intenzív zamatával elegyedve rendkívül kellemes, fanyar ízű bort varázsol a poharakba.
Különleges illat, melyben egyszerre érezhető a kékfrankos fűszeressége, gyümölcsössége és mélyebb, érettebb karaktere.
Feketecseresznye, csoki és komoly vanília felhő érkezik a palackból. Érett anyag, enyhén fűszeres, lekváros, szép hordóval. Ízben aszalt meggy, lekváros, hosszú, szép savakkal.