Címkék
A Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékének egyik központjában, Soltvadkerten készít borokat. Ebben a régióban található az ország legnagyobb egybefüggő szőlőültetvénye, közel 3000 hektár ...
A Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékének egyik központjában, Soltvadkerten készít borokat. Ebben a régióban található az ország legnagyobb egybefüggő szőlőültetvénye, közel 3000 hektár. A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítjük. Az ország legnagyobb borvidékén már a szüleink, nagyszüleink is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is borászatot tanult és mára bekapcsolódtak a pincészet mindennapi életébe, így szinte az egész család szerepet vállal a borászat életében. A szülőktől örökölt családi birtokunk bővítésével jelentős pincészetté nőtük ki magunkat. 1987-től új alapokon működött a szőlészeti-borászati vállalkozás, melyet 1998 óta Kft. formában tovább fejlesztettünk. Ez idáig már 60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a családunk birtokában, továbbá egyes fajtáinkhoz a környező gazdáktól integrálunk válogatottan jó minőségű szőlőt.
Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ebben az évben készült el a felújított borházunk is, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész illetve szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítettük mind ezt, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait és igényes környezetben válogathassanak termékeink közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat borászatunk 2015-ben nyerte el.
Az elmúlt években újabb termékekkel bővült a szortimentünk. Elkészült a kétféle Frittmann gyöngyöző bor FriSecco néven, illetve hőkezeléssel tartósított natúr mustok is a polcokra kerültek. Forgalomba került első száraz pezsgőnk is, mely Ezerjóból készült. Ezen felül szőlő- és törkölypálinkáink színesítik a választékot.
Mindig is elsődleges célunk volt, hogy a térség kiemelt minőségű, legjobb szőlőfajtáiból állítsuk elő borainkat. A fehér és rosé borok nagy része reduktív technológiával készül, aminek következtében gyümölcsösek és üdék. Az ezerjónk készül fahordós változatban is. Ez a régi magyar szőlőfajta városunk fő fajtája, zászlós bora. A Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér, Generosa egyre népszerűbb hungaricum fajták, mindkettőnek finom muskotályos illata és íze van. Kiemelkedő évjáratokban készítünk késői szüretelésű desszertbort is ezerjóból és cserszegi fűszeresből.
Választékunkban megtalálhatók a világfajták is, mint például a Sauvignon Blanc, Rajna Rizling, Cabernet Sauvignon-Franc, Merlot. Kékfrankos Rosénkra jellemző a fehér borok üdesége és a vörösborok fűszerezettsége, amihez enyhe szénsavasság párosul, de cuvée rosénkat is könnyedség, gyümölcsösség jellemzi. A vörösborok hagyományos és a korszerű technológia ötvözésével, fahordós és barrique hordós érleléssel készülnek. Magas humusztartalmú termőterületekről szüreteljük a Kékfrankost, Merlot, Cabernet Sauvignont. Boraink kiemelkedő eredményeket érnek el a hazai és külföldi borversenyeken egyaránt.
Frittmann Borászat
Ennek a gyártónak jelenleg nincsen terméke.