Címkék
A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgozunk és eddigi eredményeink jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet. A tapasztalatszerzésben Stefano Dini tanácsadó működik közre, aki Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját segíti.
Illata hűvös és kedves: finoman visszafogott hársméz, virágok és friss gyümölcsök jellemzik. A közepesnél testesebb bor lendületes savakkal. Ízében élénk, lédús gyümölcsösség, majd utóízében izgalmas a méz és Somlóra jellemző sósság találkozása. Harmonikus, jó egyensúlyú bor.
Illatában tipikus furmint, a jellemző zöldalma és körte mellett citrusok, fehér virágok és némi akácméz. A szájban friss, vibráló gyümölcsök és savak teszik izgalmassá, sós ízjegyével Somló borainak markáns ásványosságát képviseli. Szépen rétegzett, arányos és hosszú utóízű bor.
Virágos és gyümölcsös jegyek mellett a Somlóra jellemző minerális, sós illat érkezik az orrba, ez adja hűvös karakterét. Szájban kerek, a közepesnél testesebb bor tele gyümölcsökkel és friss savakkal. A citrusok, körte és déli gyümölcsök utóízében is kitartanak, az illatában érezhető sósság is visszatér.
Illatából azonnal érezhető, milyen egyedi karaktert ad a fajta és a Somlói talaj összhangja: fehérhúsú gyümölcsök, virágok, némi mandula. Izgalmas karakter – kóstolásakor a citrusok és a Somlóra jellemző sós-minerális jegyek erősödnek fel. Selymes, jó egyensúlyú bor vibráló savakkal. Utóíze egész hosszan kitart.
Többsége acéltartályban, kisebb része 500 literes akácfa hordókban erjedt és érlelődött. Friss must és szőlő illatával nyit, ami oly jellemző a Tramini fajtára. Ízben is a könnyed gyümölcsösség dominál, a szőlő mellett citrusok adják meg karakterét, de a Somló dűlőire jellemző mineralitás is felismerhető.
Idős ültetvényekről szüreteltük, az olaszrizling (62%), furmint (22%) és hárslevelű (16%) bogyózás és rövid héjon áztatás után spontán erjedt, majd 8 hónapig érlelődött magyar és francia hordókban.
A diszkréten virágos, gyümölcsös illat hátterében szépen megjelenik a Somlóra jellemző ásványosság. Jól iható, arányos szerkezetű bor, amelyben a frissítő gyümölcsösség és grapefruit dominál. Utóízében a sósság is visszatér.