Akciós termékek

Gyártók

Információ

Lista rendezése gyártónként Jásdi Pince

Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött ...

Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött Lőczedombon. Ha megázik térdig járunk a vörös agyagban, ha kiszárad csak karcolgatja a kapa. Van még 1,5 hektár az Öreghegy közepében, a Nagykúton, 3 a Benében. Tóth Sanyi barátom szerint minden Bene nevű dűlő – mert több is van az országban- a bencéseké volt a közép-korban. Ők tudták, hova kell szőlőt telepíteni. És még Kishegy, Szerdahelyi dűlő, Kertmög…


Az ültetvények nagyobbik részét magunk telepítettük 10 -11 éve. A többi úgy nevezett „szakcsoportos” – úgy 30-35 esztendősek. A végére hagytam a Berekhátot. Majd mindent beépítettek errefelé. Az a 800 tőke, amit itt művelünk velem egyidős. 17 hektáron kevesebb mint 1000 mázsát termelünk. Lehet átlagokat számolni. Borban 70%. 


A fajták: Elsősorban persze olaszrizling. Jól lejáratott fajta. De Csopakon alacsony és közép-kordonon, rövid csapra metszve csodákat tud. Tud persze későit is 100 gramm maradékcukorral, Botritiszest, vastagot, teltet. Ernyőművelésben vékony kocsmabort, jó savút – fröccshöz, hosszú lépéshez valót. Ez is fontos. Mi mostanában már a kevesebb alkoholt, frissebb, élénkebb ízeket keressük. Ha jókor szüretelünk, az alkohol 12,5 és 14% között marad, a csopaki talajok semmihez nem hasonlítható ásványossága nagyot emel az amúgy nem túl magas, elegáns savak érzetén. Harmónikus, karakteres és jó inni. Nem csak egy-egy pohárkával.


A Chardonnay is szép Csopakon. Főleg a Nagykúton termő. Nemzetközi ízeit felül-írják a helyi ízek. Azért isszuk, hogy biztosak legyünk – Csopakra az olaszrizling való.


A Szürkebarát nagy cukor-gyűjtő. Ha jókor szüreteljük buja, telt ízei nem nyomják el a könnyed savak frissességét.


A Furmint. Itt volt már jóval a filoxera előtt. Szigetinek hívták. Ha nem lenne az olaszrizling egyedül lenne a legjobb magyar fajta. Ketten házasításban: Ranolder fehér


A Cserszegi Fűszeres kegyeleti kérdés. Itt született a nappalimban Bakonyi Károly a nemesítője. Idén halt meg 89 évesen. Illat-bomba. Botritiszesen egyik másik évjáratban versenyre kél a legjobb Trocken-Baren-Auslesekkel.


A Cabernet Franc. Nemcsak azért mert kell egy vörösbor is. A Siralomvágó tetejében majdnem minden évben csodákat tud. Ránézni nem jó. Akkora mint a fekete ribizli. Azt mondják a franciák, hogy aki franc-t termel az nem szőlőt, héjat szüretel.


 A présház egyterű, 120 négyzetméteres késő-barokk tér. A berendezés talán illúzió-rombolóan modern. Szállítószalag a ládás szürethez, mérleg, csiga-szivattyú, membrán-prés, irányított erjesztés, acél csövek süllyesztett erjesztő-tartályok. Működő rendszer.


 A pincét terméskőböl rakták úgy 200 éve. 40 méter hosszú, 5 magas. Levegőztető kémények- léleklyukak. A levegő olyan mint a Kékesen. A padozat jól takarítható. 100 új és 2-3-4 esztendős kishordó. Zömmel francia fa. Sajnos amikor ezek a tölgyek kikeltek nálunk még nem volt erdő-gazdálkodás. Talán 100 év múlva a hordóink is magyarok lesznek.


Az alapborok rövid ülepítés után acélban erjednek hidegen. Nem nagyon hidegen. Semleges fajélesztővel. A pincében nem sürgetjük őket. A primőr-borok nem a minőségről, sokkal inkább a cash-flow-ról szólnak.


A válogatásokat sem áztatjuk, rövid ülepítés után kis hordóban spontán módon erjednek fában. Erjedés után finom seprőn maradnak néhány hétig, hónapig.


Jásdi Pince 


 

Bővebben
Mutat 1 - 3 / 3
Mutat 1 - 3 / 3