Címkék
Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött ...
Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött Lőczedombon. Ha megázik térdig járunk a vörös agyagban, ha kiszárad csak karcolgatja a kapa. Van még 1,5 hektár az Öreghegy közepében, a Nagykúton, 3 a Benében. Tóth Sanyi barátom szerint minden Bene nevű dűlő – mert több is van az országban- a bencéseké volt a közép-korban. Ők tudták, hova kell szőlőt telepíteni. És még Kishegy, Szerdahelyi dűlő, Kertmög…
Az ültetvények nagyobbik részét magunk telepítettük 10 -11 éve. A többi úgy nevezett „szakcsoportos” – úgy 30-35 esztendősek. A végére hagytam a Berekhátot. Majd mindent beépítettek errefelé. Az a 800 tőke, amit itt művelünk velem egyidős. 17 hektáron kevesebb mint 1000 mázsát termelünk. Lehet átlagokat számolni. Borban 70%.
A fajták: Elsősorban persze olaszrizling. Jól lejáratott fajta. De Csopakon alacsony és közép-kordonon, rövid csapra metszve csodákat tud. Tud persze későit is 100 gramm maradékcukorral, Botritiszest, vastagot, teltet. Ernyőművelésben vékony kocsmabort, jó savút – fröccshöz, hosszú lépéshez valót. Ez is fontos. Mi mostanában már a kevesebb alkoholt, frissebb, élénkebb ízeket keressük. Ha jókor szüretelünk, az alkohol 12,5 és 14% között marad, a csopaki talajok semmihez nem hasonlítható ásványossága nagyot emel az amúgy nem túl magas, elegáns savak érzetén. Harmónikus, karakteres és jó inni. Nem csak egy-egy pohárkával.
A Chardonnay is szép Csopakon. Főleg a Nagykúton termő. Nemzetközi ízeit felül-írják a helyi ízek. Azért isszuk, hogy biztosak legyünk – Csopakra az olaszrizling való.
A Szürkebarát nagy cukor-gyűjtő. Ha jókor szüreteljük buja, telt ízei nem nyomják el a könnyed savak frissességét.
A Furmint. Itt volt már jóval a filoxera előtt. Szigetinek hívták. Ha nem lenne az olaszrizling egyedül lenne a legjobb magyar fajta. Ketten házasításban: Ranolder fehér
A Cserszegi Fűszeres kegyeleti kérdés. Itt született a nappalimban Bakonyi Károly a nemesítője. Idén halt meg 89 évesen. Illat-bomba. Botritiszesen egyik másik évjáratban versenyre kél a legjobb Trocken-Baren-Auslesekkel.
A Cabernet Franc. Nemcsak azért mert kell egy vörösbor is. A Siralomvágó tetejében majdnem minden évben csodákat tud. Ránézni nem jó. Akkora mint a fekete ribizli. Azt mondják a franciák, hogy aki franc-t termel az nem szőlőt, héjat szüretel.
A présház egyterű, 120 négyzetméteres késő-barokk tér. A berendezés talán illúzió-rombolóan modern. Szállítószalag a ládás szürethez, mérleg, csiga-szivattyú, membrán-prés, irányított erjesztés, acél csövek süllyesztett erjesztő-tartályok. Működő rendszer.
A pincét terméskőböl rakták úgy 200 éve. 40 méter hosszú, 5 magas. Levegőztető kémények- léleklyukak. A levegő olyan mint a Kékesen. A padozat jól takarítható. 100 új és 2-3-4 esztendős kishordó. Zömmel francia fa. Sajnos amikor ezek a tölgyek kikeltek nálunk még nem volt erdő-gazdálkodás. Talán 100 év múlva a hordóink is magyarok lesznek.
Az alapborok rövid ülepítés után acélban erjednek hidegen. Nem nagyon hidegen. Semleges fajélesztővel. A pincében nem sürgetjük őket. A primőr-borok nem a minőségről, sokkal inkább a cash-flow-ról szólnak.
A válogatásokat sem áztatjuk, rövid ülepítés után kis hordóban spontán módon erjednek fában. Erjedés után finom seprőn maradnak néhány hétig, hónapig.
Jásdi Pince
Illata rezedás, almás, fehér virágokkal. Szép hosszú korty, citrusos ízvilággal és finom ásványokkal.
Halvány szalmasárga színű, visszafogott, virágos illatú olaszrizling, a hordós érlelésnek köszönhető krémes textúra és a lendületes savak megnyerő harmóniája.
Vidám, lilás rozé színe, medvecukros, karakteres illata és fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető íze igazán egyedi karakterű rozévá teszi. Kékfrankos és merlot reduktívan iskolázva Csopakról.