Címkék
„Tüzes Borok, Vulkáni Ízek”
A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon...
„Tüzes Borok, Vulkáni Ízek”
A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. 21 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. .
Szőlőültetvényeink a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényeink részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50es években telepítettig. Pincészetünkben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodunk a hagyományokhoz, így boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borainkban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.
A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraink mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatunkat. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el.
A 2010-es évjárattól Tamás fiunk fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a boraink stílusai, arculata. Diána leányunk főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.
Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakítottuk hangulatos Borházunkat és Vendégházunkat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházunkban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.
Előzetes bejelentkezéssel szívesen látunk csoportokat a ritkaságokat is bemutató borkóstolóinkra, ahol bepillanthatnak családi hagyományainkba és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodálatos, egyedi és felejthetetlen világában.
Belföldi és nemzetközi borversenyeken elért sikerekből: a 2011-es Hungaricum Borversenyen a 2009-es Kéknyelű selection borunk lett nagy aranyérmes vagy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2009es évjáratú Jégborunk kapott arany érmet és egyben a legeredményesebb Olasz rizling fajta bor különdíjat kapta.
Nagy megtiszteltetés és siker számunkra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012., a 2013. és 2014-es években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.
A jól működő családi birtok fontos része a jól felépített munkamegosztás. A családtagok részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig.
Gyula szőlészet és borászat
Gabriella értékesítés, vendéglátás
Tamás szőlészet, borászat, kóstolók, értékesítés
Diána marketing, értékesítés
A Bács hegy ajándékát a hagyományokhoz ragaszkodva új tölgyfa hordóban 6 hónapig érleltük. A bazalt alapú, agyagos talajnak köszönhető nagy komplexitású, keserűmandulára emlékeztető utóízű és magas Magnézium tartalmú kiváló bor.
2016 Január 3-án, hajnali órákban –13 °C-os hidegben a Csángó dűlőben szüretelte a család a fagyott Olasz rizling szőlőt. Nehézkes préselést és hosszú erjedést követően 160 g/l maradék cukor és magas komplexitás gazdagítja a természet ritka ajándékának számító csodás borkülönlegességet.
A Rózsakő a Badacsonyi borvidék kiváló fajtája, mely a Kéknyelű szőlő új porzója.
A Zeusz az Ezerjó és Bouvier fajták keresztezéséből származó badacsonyi szőlőfajta. Őseinek köszönhetően jól cukrosodó és túlérés során sem lágyul le, így a november végén, töppedt szőlőszemekből szüretelt tételben a 70 g/l maradék cukor és a határozott savtartalom szép egyensúlyt alkot.
A Kéknyelű a Badacsonyi borvidék ősi hungaricum fajtája. Két meghatározó dűlőből válogattuk az egészséges Kéknyelű szőlő legjavát. A vulkáni talajnak köszönhetően egyedi minerális karakter, élénk savak, nemes harmónia jellemzi a 6 hónapig fahordóban érlelt nagy bort. Magas Kálium tartalma kedvező élettani hatású.
A család legkedvesebb ültetvényéről a Csobánc hegy déli lankáin, vulkáni utóműködés során kialakult Kőmagas dűlőből származik ez a fahordóban 3 hónapig érlelt kiváló bor. Jellegzetes aromái és elegáns savtartalma az egyedi bazalt talajnak köszönhető.
A bor mosolyt csal a hölgyek arcára Finom muskotály szőlőre jellemző, virágos, parfümös illatú és fűszeres zamatú, diszkrét savtartalmú bor, mely elegáns édessége miatt elsősorban a hölgyek kedvencévé vált. 10 12 oC ra hűtve kiváló választás csajos beszélgetésekhez, könnyű gyümölcsös süteményekhez.
A bor egyik részét tartályban, másik részét 500 literes fahordóban érleltük, hogy a gyümölcsösség, az ásványok és a hordó karaktere szép harmóniát adjon. Hiszünk a fajta értékeiben! Teljes érésben, töppedés nélkül szüretelt, szűz termés a Bács hegyről, 50-50%-ban 500-as újhordós és tartályos erjesztés, illatban gyümölcsös, de ízben inkább a terroir és a...
A Badacsonyi borvidék egyik legismertebb, legjellemzőbb szőlőfajtájából készült kiváló bor, mely a Tóti és Gulács hegy napsütötte lankáin termett. A két terület legszebb, legérettebb szőlőjéből, tradicionális, 4 hónapos nagy tölgyfahordós érlelés alakította ki telt, elegáns zamatát és harmóniáját.
Vinagora 2019 Ezüstérem „KARÓS” Badacsonyi Olasz rizling limited selection, az 50’es évek végén telepített, bak művelésű Olasz rizling ültetvény válogatása. A „Karós” név a művelésmódra utal, nagyszüleim hívták így a csak karóval művelt, bak művelésű szőlőiket a gyermekkoromban, innen kapta a nevét.