Gyártók

Információ

Lista rendezése gyártónként Konyári Pince

A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodunk, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmazunk. a Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatjuk újra művelés alá. Ezek a területek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.
A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnénk létrehozni.

Pincészetünk gravitációs szőlőfeldolgozást alkalmaz. A gravity flow technológia lényege, hogy a szőlőt maximálisan kímélve, az a saját súlyánál fogva, szivattyúzás nélkül megy végig a feldolgozási folyamaton.
A birtok egyik ékköve az 1757-ben, Báró Majthényi György által építtetett, gyönyörű téglaboltozatú pince, ahol most barrique hordókban érnek a különlegesebb Konyári borok.
A Konyári Pincészet két generációs családi vállalkozásként működik, két pillére a két kiváló borász, Konyári János és fia, Konyári Dániel. Konyári János a Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozva 1974-től előbb műszakvezető, később főborász volt egészen 1990-ig.  A rendszerváltáskor Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig volt főborásza, ügyvezető igazgatója. Ezzel párhuzamosan 2000-től működteti családi pincészetét, s hogy dinamikus életszemléletéről adjon jelet, Rádon beindította az Ikon nevű borászatát is. Borászként dolgozott Ausztráliában és Dél-Afrikában is. 2008-ban kapta meg az Év Bortermelője címet, holott már az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignonja például elnyerte a Foodapest-VinAgora nagyaranyát. Konyári János volt az első Magyarországon, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta, és az ő nevéhez fűződik az a fontos tett is, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján.
A családi borászatot jelenleg immár jórészt fia, a 2009-ben az Év Fiatal Borászának választott Dániel viszi. Dániel a kertészeti egyetemen 2000-ben a szakdolgozatát a barrique hordós érlelésből írta, majd elindult világot látni és tanulni. Bejárta a fél borvilágot: Dél-Afrikában, Napa Valley-ben és Új-Zélandon dolgozott különféle borászatokban.

Ezen a vidéken a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza. A Kishegyet - egykori nevén Zaharegi azaz Szárhegy - és vidékét I. András adományozta a Tihanyi Apátságnak, amint azt az 1055-ben kelt alapítólevél tanúsítja. Az Árpád korban két település, Egyházasgamás és Algamás lakosai éltek itt. Az 1211-es összeírás szerint népei földművesek és lovas jobbágyok voltak, valamint már akkor élt itt két szőlőművelő család; Elös fia Karácsin és fiai, Hagyod és Damás, valamint Gebe fia Maradék. A Tihanyi Apátságnak ekkor a maga 58 házával - mintegy 380 lélek - Gamás volt a leglakottabb, legnépesebb birtoka. A helyi nemesek és az apátság között 1398-tól 1417-ig tartó, csaknem 20 évig húzódó, a tulajdonviszonyokat tárgyaló úgynevezett gamási per is azt bizonyítja, hogy a környék kivételes adottságú terület.
 
A török hódoltság alatt a két település elnéptelenedett, majd Kishegy-szőlő az 1700-as évektől vált ismét híres bortermő vidékké. Lelle pecsétje (Sigillum Loliense) 1760-ból a már akkoriban is működő helyi borkészítés hagyományaira utal. A század közepén építtette Báró Majthényi György a barokk stílusú Szent Donát kápolnát, valamint tőszomszédságában a présházat az alatta húzódó, gyönyörű téglaboltozatú pincével. Az 1815-ös Canonica Visitatio szerint a terület birtokosa Gróf Széchenyi István édesapja, Gróf Széchenyi Ferenc volt. Családi címerük ma is megtalálható a kápolna falában. A XIX. század végén Gróf Szalay István vörösborai tették Európa hírűvé a vidéket. A régi pince 1880 augusztusában érdekes politikai esemény színterévé vált. Történt ugyanis, hogy Somogy, Zala, Veszprém és Fejér Vármegye hazafias érzelmű nemesei két napos, szikrázó szónoklatokkal tűzdelt vita után kikiáltották az Osztrák-Magyar Monarchiától független Lelle Köztársaságot. Később a hatóságok hajlandóak voltak az esetet a tüzes lellei vörösbornak tulajdonítani.
Ez a történelmi táj és présház ad otthont a Konyári Pincének. A XVIII. századi pincében érleljük kis tölgyfahordóban vörösborainkat és a hegy lábánál épült fel gravitációs módon működő pincészetünk.

Konyári Borászat

Mutat 1 - 6 / 6
Mutat 1 - 6 / 6