Címkék
Sipos Borház borok a Badacsonyi borvidékről. A kézműves borászat ma baráti vállalkozásban működik, a borokért Sipos Balázs Tihamér, az alapító fia és Altinger Krisztián borász felel. Badacsonyi borok. Jelenleg 7 hektár területen gazdálkodnak, szőlőik: kéknyelű, olaszrizling, muscat ottonel, szürkebarát, zöld veltelini, rózsakő és az új telepítések: sárga muskotály, rajnai rizling és cabernet franc.
A Balaton közelségéből adódó kedvező páratartalmat, a bazalthegy és a bazaltkő törmeléke által nyújtott jó termelési lehetőségeket kihasználva készítik kézműves boraikat. Náluk a borkészítés mindig egy alkotó folyamat, egy szentség, ahol a két baráton és a borokon túl csak a jó Isten van jelen.
"Olyan bort készítünk, amit mi magunk is szívesen iszunk, mert nálunk minden bornak története van, lehet az egy történelmi esemény, egy szerelemi pillanat vagy akár egy tréfa is."
Világon egyedülálló szőlőfajta csak Badacsonyban, nevét a levélnyél kékes árnyalatáról kapta. Semleges illatú, ízében fehér húsú gyümölcsök és a termőhely miatt ásványosság érezhető. Testes, kemény, hosszú lecsengésű bor.
A bor acéltartályban erjedt, majd 7 hónapos újfahordós érlelés után került palackozásra.A halvány citromszínű, zöldes reflexekkel bíró bor, kellemes, könnyed illat- és ízvilággal rendelkezik. Leginkább nyári alma, őszibarack, citrusok, virágok és kevés méz bontakozik ki belőle, a háttérben némi só, valamint finomra hangolt zöld- és édes jellegű fűszerek.