Gyártók

Információ

Lista rendezése gyártónként Dúzsi Tamás Pincészete

A nagyszülők munkája után 3,3 ha Kékfrankos szőlőt sikerült kárpótlási jegyen vásárolni Sióagárd-Lányváron, ezzel indult a „Szegzárdi” magánvállalkozásunk 1994-ben.
Az első borunk az 1992-es évjáratú Kékfrankos-Merlot Cuvée volt, mely az akkor nagy jelentőségű Országos Borversenyen 1994-ben aranyérmes lett.

Pincészet


A kezdetek


A nagyszülők munkája után 3,3 ha Kékfrankos szőlőt sikerült kárpótlási jegyen vásárolni Sióagárd-Lányváron, ezzel indult a „Szegzárdi” magánvállalkozásunk 1994-ben.
Az első borunk az 1992-es évjáratú Kékfrankos-Merlot Cuvée volt, mely az akkor nagy jelentőségű Országos Borversenyen 1994-ben aranyérmes lett.
Ezzel a borral szereztünk ismertséget és elismertséget, mint önálló borászat a szakmában. Elsősorban vörösborokat készítettünk, és azt is Kékfrankosból, mivel ezzel a fajtával rendelkeztünk. Szortimentünket a Kékfrankosok és a Kékfrankos alapú cuvée-ek alapozták/alapozzák meg. Induló borászati filozófiánk az volt, hogy a meglévő alapanyagból kell a fajtaválasztékot produkálni, és a maximumot kihozni.


Tradíció és innováció


Már 1994 előtt is rendelkeztünk kísérleti területekkel, ahol új fajtákat próbáltunk ki Szekszárd egyik szomszédos falujában. Ezt az innovatív vonalat az óta is követjük, rengeteget fejlesztünk, kísérletezünk mind a borászat, mind a szőlészet terén a még kiemelkedőbb minőség elérése érdekében, hogy Önöket fogyasztókat újabb és újabb különlegességekkel örvendeztessük meg.
De mind emellett a vörösboraink készítésénél a családfőnk Dúzsi Tamás még a nagy öregektől fiatal korában ellesett borkészítési módokat alkalmazza, és az 1964-ben megkezdett szőlész-borász diáksága alatt kóstolt borok ízvilágához hasonló borokat készít, erre a legjobb példa tradicionális módon készült, öregtőkés  Kadarka borunk.


A rozékészítés története


A rozékészítés egy későbbi történet. 1996-ban egy véletlen folytán kezdtünk a rosé készítésébe. A leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedtünk le először a Kékfrankosból a mustot rosénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rosé annyira jól sikerült, hogy sorra nyertük vele a teszteket, borversenyeket.
Napjainkra a rosé teszi ki forgalmunk egy jelentős részét. Ezen borokkal több külföldi neves megmérettetésen is sikereket értünk el. 2010-ben az öt Cannes-i éremmel a világ legsikeresebb rosé termelői közé kerültünk. Jelenleg, körülbelül 15 éremmel rendelkezünk erről a versenyről.


Vörösek és fehérek


E mellett a vörös borainkra vagyunk nagyon büszkék, amelyeket nagy gonddal készítünk. Igyekszünk a helyi fajtákra támaszkodni, mint pl. Kékfrankos, Kadarka, amelyeket a szekszárdi ízjegyeket megőrizve egészítünk ki a világfajtákkal, Merlot-tal, Cabernet-tel, Pinot noir-ral. Ilyen pl. a legelső borunk leszármazottja, egy tipikus szekszárdi ízjegyű bor az Ó vörös cuvée, melyet ’92 óta évről évre elkészítünk. Ezen borokkal is körülbelül ugyanannyi neves nemzetközi és hazai díjat sikerült elérnünk. A nagy vörösboroknál a komplexitásra törekszünk, azaz hogy az alkotó elemek összhangban legyenek, így jól ihatóvá téve a nagy borokat is.

A rozé boroknál és a fehér borainknál üdeségre, frisseségre törekszünk, igazi szomjoltó borokat szeretünk készíteni, ahol érvényesül a sajátos borfilozófiánk. „Az a jó bor, ahol egy pohár elfogyasztása után az ember nem tud szabadulni a gondolattól, hogy meg kellene inni még egyet.” Ezt a filozófiát követem minden borom készítésekor.


Dúzsi Tamás

Bővebben
Mutat 1 - 3 / 3
Mutat 1 - 3 / 3