Akciós termékek

Gyártók

Információ

Lista rendezése gyártónként Gál Tibor Pincészet

A Gál Tibor Pincészet 1993-ban alakult Egerben a Verőszala utcában. Gál Tibor elsőként ismerte fel a terroir típusú borászkodás jelentőségét. Szakmai tapasztalata alapján felkutatta Eger legérdekesebb és legjobb fekvésű dűlőit, majd ...

A Gál Tibor Pincészet 1993-ban alakult Egerben a Verőszala útcában. Gál Tibor elsőként ismerte fel a terroir típusú borászkodás jelentőségét. Szakmai tapasztalata alapján felkutatta Eger legérdekesebb és legjobb fekvésű dűlőit, majd a fajták és a klónok kiválogatása után három hullámban (1997, 1999, 2002) telepített összesen több mint 40 hektár szőlőt.2005. február 10-én az alapító Gál Tibor dél-afrikai szaktanácsadói munkája során tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezután családja vette át a birtok irányítását. 2011-ben a pincészet megsegítésére két csendestárs érkezett, akik célul tűzték ki Gál Tibor munkásságának továbbörökítését. Ettől az évtől a birtok szakmai vezetését ifj. Gál Tibor vette át, aki külföldi és hazai tapasztalatai felhasználásával, a pincészet csapatával tervbe vette, hogy az ültetvények központjában létrehoz egy modern feldolgozót, valamint a turizmus fellendítésére és az Egri Bikavér hírnevének erősítésére megálmodott egy attraktív a mai kor szellemiségének megfelelő modern Bikavér múzeum és az ezt kiszolgáló egységek létrehozását. Büszkék vagyunk a múltunkra, és büszkék szeretnénk lenni a jövőnkre is, ezért az újjáépítés elkezdődött...A Gál Tibor Pincészet az egyedi stílusú Egri Bikavér hírnevének visszaállítása, valamint az új fehér cuvée, az Egri Csillag sikeres piacra juttatása mellett célul tűzte ki egy világszínvonalú, de helyi értékeken alapuló pincészet és ökológia birtok létrehozását.A Gál Tibor Pincészet jelenleg 40 hektáron gazdálkodik Eger öt kiemelt dűlőjében, a Síkhegy, Pajados, Áfrika, Tornyos dűlőkben és a Nagy-Eged hegyen. A mindennapi munkákat ifj.Gál Tibor magabiztosan irányítja, fúzionálva a szőlő, pince és a vendéglátás folyamatait, melyben egyre többet segít húga Gál Veronika.


2013-ban Fajcsák Dénes és az Arkt Építész Iroda tervei alapján elkezdődött az új Pincészet megépítése Eger szívében a Csiky Sándor úton, egybenyitva négy műemlék épületet, köztük Markhot Ferenc kastélyának udvarát.


A magyar borágazatnak drasztikus változáson kell átesnie. Ki kell, hogy alakuljanak a borvidéki stílusok, autentikus, egyedi íz világgal rendelkező borok. Ezek száma borvidékenként csak néhány lehet. Nem tudunk hitelesen képviselni a világban pincészetenként 10-15 féle bort, 5-6 termékcsaládot.


Eger jó úton halad ebben a stíluskialakításban. Megszületett az Egri Csillag, a Bikavér fehér párja. Mi nem csak örülünk ennek, hanem hiszünk is benne. Olyannyira, hogy elsőként köteleztük el magunkat ezen két bor mellett. A Gál Tibor Pincészet leszűkítette a portfóliót összesen 3 borra, melyek közül csak 2 lesz egri, nevezetesen a Csillag és a Bikavér.


Hiszünk a tiszta és egyértelmű üzenetben.
Hiszünk a kreatív és odaadó munkában.
Mint, ahogy az idézet is mondja: „dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes..."


Gál Tibor


Eger első osztályú dűlőiben gazdálkodunk, 37 hektáron. Eger páratlan és rendkívül változatos talajadottságokkal rendelkezik. Gyönyörű domborzat, különleges mikroklímájú területek, dűlők otthona. Ehhez párosul az izgalmas klímánk, mely hideg csapadékos teleket, napsütéses szeszélyes szeles tavaszt, és forró nyarat jelent. Egerben egyaránt képesek vagyunk nagyon szép, nagy testű fehér, és a legelegánsabb vörös borok megalkotására.


Pincészetünk kezdetektől fogva arra törekszik, hogy ezeket az adottságokat a terroárt maximálisan tükrözze a borokban. Már id. Gál Tibor nagy hangsúlyt fektetett a dűlőszelektált tételekre, amiben a terroir jegyek legjobban visszaköszönnek. Jelenlegi birtok összetételünkben, leginkább az egri hagyományokra és az ő munkásságára, naplójegyzeteire támaszkodunk, hogy a termőhely adta lehetőségeket kristálytisztán visszaadjuk. Célunk, hogy az egri jelleget a legmagasabb szinten képviseljük és nagy márkákat építsünk, mint az Egri Csillag és az Egri Bikavér.


Dűlőink:


Tornyos: 4,08 hektár
Fekvés: D, D-K
Talaj: agyagos vályog talaj, barna erdőtalaj
Szőlőfajta: Kékfrankos


Nagy-Eged: 1,03 hektár
Talaj: Erodált mészkő
Fekvés: D, DK
Szőlőfajta: Kadarka Furmint


Pajados: 15,11 hektár,
Talaj: Erodált riolittufa képződmény,
Fekvés: D,DK ,DNY
Fajták:Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir,Kadarka, Viognier, Savignon Blanc,Pinot Blanc


Síkhegy: 13,81 hektár
Talaj: agyagos vályog barna erdőtalaj
Fajták :Pinot Noir,Szürkebarát,Tramini,Leányka,Kékfrankos,Cabernet Franc ,Cabernet Sauvignon


Áfrika: 3,73 hektár
agyagos vályog, tufán képződött nyiroktalaj
Fekvés: D
Fajták: Királyleányka,Tramini,Rajnai Rizling,Cserszegi Fűszeres,Leányka

Bővebben
Mutat 1 - 4 / 4
Mutat 1 - 4 / 4