Címkék
A Szicília legnyugatibb partján, Marsala városának közelében található Caruso & Minini története egészen az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, amikor Antonio Caruso megvásárolta a vállalatot, hogy szőlőt termeljen a közeli Marsala gyárak számára. A vállalat generációkon keresztül öröklődött, míg végül Nino Caruso úgy döntött, hogy az 1900-as évek közepén saját bort készít és palackoz. 2004-ben Stefano Caruso a lombardiai Mario Mininivel közösen elindította a mai pincészetet, amely olyan őshonos szicíliai fajtákból készít borokat, mint a Catarratto, a Nero d'Avola, a Frappato, az Inzolia és a Nerello Mascalese. Ma Stefano lánya, Giovanna szorosan együttműködik apjával, és vezeti ezt a történelmi borászatot.
A borászat jelenleg 120 hektárral büszkélkedhet 200-400 méteres tengerszint feletti magasságban, ebből 5 hektárt biogazdálkodással művelnek, és Giovanna Caruso BIO projektjének szenteltek. A tengertől 20 kilométerre fekvő területet az erős szelek hűsítik, mégis elég messze van tőlük ahhoz, hogy elkerüljék az esetleges károkat. A területet, amely évmilliókkal ezelőtt víz alatt volt, vízben és szerves anyagokban gazdag alluviális talaj jellemzi. A legjellegzetesebbek a helyi dialektusban cuti-nak nevezett nagy kövek. A puha labda nagyságú cuti nem csak a benne termesztett szőlőnek kölcsönöz egy határozott ásványosságot, hanem a nap hőjét is magába szívja, amelyet átad a szőlőnek, így a szőlő hamarabb érik, és a szüret olyan időpontban lehetséges, amikor a borok savtartalma magasabb lesz.
Manapság nagyon keresett, azaz friss, üde, gurulós gyümölcsökkel és keleti fűszerekkel teli, könnyen érthető és iható, de azért markáns, esetleg nyáron is vígan fogyasztható vörösbort. Érdekes fajtasajátosság a viszonylag markáns tannin és a korty végén megjelenő kesernyés ízérzet, mely talán leginkább a vadmeggyhez vagy egy nem túlságosan megpörkölt...