Címkék
A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.
Szekszárd belvárosban a Kossuth Lajos utca 26. sz. alatt található a Mészáros Borház és Pince. Ez a több mint 250 éves pince 2000. évben került tulajdonunkba, ezt követően kezdtünk bele a régi korok szelleméhez hűen a felújítási munkálatokba. Ma egy igazán szép impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók, a főbejárat is eredeti minta alapján készült.
Több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodunk, széles a fajtaválasztékunk, így több mint 10 féle palackos borral, 3-4 évjárattal tudunk megjelenni a hazai-és külföldi piacokon.
A pincészet szívügyének tekinti a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését, 8 hektáron termesztünk Kadarkát és saját Kadarka klónnal is rendelkezünk.
Baranya völgy
Déli, délkeleti lejtőn helyezkedik el Szekszárd egyik legnagyobb kiterjedésű völgye. Talaja barna erdőtalaj különféle mértékben erodált változata, az alapkőzete lösz. Itt is nagyüzemi szőlőművelés folyik, ezért a meredek hegyoldalakat tereprendezték, meliorálták, ezért a nagy nyári záporok nem futnak le olyan nagymértékben a talajról, vízbefogadó képessége jobb a területnek. A talaj vízgazdálkodása és tápanyag gazdálkodása kiváló. A szőlőterület benapozottsága nagyon jó. A korai első napsütések már érik a szőlőt és a völgy fekvéséből adódóan egész nap süti a nap késő délutánig, ezért kifejezetten meleg oldal. Nagyon jó minőségű szőlők teremnek, a savak megmaradnak minden évben, még a száraz évjáratban is, ezért nagyon testes, nagyon vastag, jó taninos vörösbort lehet készíteni.
Ajánlott fajták: ide lehet telepíteni koraibb szőlőt is, pl. oportó, zweigelt, kékfrankos, és a későbbi szőlőket, de a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a kadarka és a merlot, nagyon jól érzi magát. Az olaszrizling, a rizlingszilváni, valamint a chardonnay is kiváló minőséget terem.
Hidas-Petre
Egy hosszan elnyúló völgy, amelynek két oldalán helyezkednek el a szőlőterületek. Az egyik oldala a keleti, a másik a nyugati oldal, és a két oldal a találkozása az északi lejtő. Zárt völgy, mely északi oldalról védett, így katlanhatás érződik. Talaja barna erdőtalaj különféle mértékben erodált változatban. Alapkőzete lösz és pannon tengeri üledék. Itt megtalálható a lejtő alja, lejtő közepe. Platórész nincs, a felsőbb, magasabb részeken akácos található annak következtében, hogy igen meredek és magas, így a művelést a terep adottsága nem teszi gazdaságossá. A terület egy részét meliorálták, nagyon szépen kialakították a teraszokat és ezzel megvédték az eróziótól a szőlő talaját.
Vízbefogadó képességét növelték, így minden évben egyenletesen jó vízellátást tud biztosítani, amely nagymértékben befolyásolja az egyenletesen jó minőségű szőlőtermést. A keleti oldal üdébb fekvésű. Itt kevésbé meliorálták a területeket, sok a kisüzemi terület. A nyugati oldal teljes egészében nagyüzemi terület volt. Fekvéséből adódóan jobban előnyben részesítették. A keleti oldalon savasabb borok teremnek, később melegszik fel a talaj, míg a nyugati oldalon végig süti a nap, így aszúsodásra hajlamos termést lehet elérni, ha sokáig kint hagyják a szőlőt, de ha a két terület borát összeházasítják, egy kiváló tüzes bort lehet nyerni. Az ajánlott fajták: kadarka, kékfrankos, zweigelt, cabernet, merlot, olaszrizling, chardonnay, rizlingszilváni.
Bödő
A városra néző keleti oldal. Üde fekvésű, talaja laza, barna erdőtalaj, különféle mértékben erodált változatban. Alapkőzete lösz és pannon tengeri üledék. Számos helyen kint van a lösz és a vörösagyag. Itt-ott homokpadok találhatók. A homoktalaj igencsak próbára teszi a szőlőtermesztőket, mert a homokkőben a szőlő gyökere nem tud előrehaladni. Rendszerint pangó vizek alakulnak ki és a szőlőnövény besárgul. A pannon agyagos területnek köszönhetően, – mely nagyon jó víz- és tápanyag-gazdálkodású – kiváló ízvilágú borokat lehet előállítani. A bödői borok mindig zamatosak, egy kicsit savgerincesek, ugyanakkor meleg évjáratban kiváló minőséget lehet termelni. Sok gazda ér el aranyérmet a Bödőben termett borával mind Szekszárdon, mind pedig országos versenyeken.
Bodzási-dűlő
Dél, délnyugati lejtő. Reggeltől késő délutánig süti a nap. Nagyon meleg oldal. Katlanhatás érvényesül. Védett völgy, melyben a nyári meleg erősen felmelegíti a talajt és a levegőt. Talaja a barna erdőtalaj erodált változata. Alapkőzete lösz. A nagyüzemi művelésű szőlőket meliorált, tereprendezett, szépen kialakított teraszokra ültették. A nyári záporok vizét így helyben tartva a jó víz- és tápanyag-gazdálkodású területen a sok napfény és a meleg hatására a szőlők minden évben jól cukrosodnak. A savak megmaradnak, kiváló zamatos, testes borok teremnek. Az ajánlott fajták: kékfrankos, cabernet, merlot, olaszrizling, chardonnay. Késői szüret esetén töppedt szőlőt lehet szüretelni. Magas fekvésénél fogva a hideg lefolyik, nincs fagyveszély, jó a termésbiztonság.
Kerék-hegy
Déli lejtő. Reggeltől késő délutánig süti a nap, nagyon meleg oldal. Védett fekvésű, melyben a nyári meleg felmelegíti a talajt és a levegőt. Talaja barna erdőtalaj erodált változata. Alapkőzete a lösz. Kisüzemi művelésben művelik a szőlőt, ezért a nyári záporok gyorsan lefolynak. Aszálykárra hajlamos a terület. Fagyveszély nincsen, nagyon jó a benapozottsága. A Kerék-hegy oldala száraz, napos, a tető enyhén déli lejtő, platós, ahol a széljárás majdnem állandó, ezért a növényvédelemre nagy hangsúlyt nem kell fektetni. A lejtő közepénél viszont, ahol a meleg beszorul, a szőlő nagyon érzékeny a lisztharmatra és egyéb betegségekre. A Kerék-hegy tetőn a barna erdőtalaj szinte épségben megmaradt, így igen jó a tápanyag- és vízgazdálkodása. Kiváló minőségű, ízben, zamatban gazdag borok teremnek. Az ajánlott fajták: a tetőre főleg oportó, kékfrankos, merlot, a lejtő oldalába pedig cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka és olaszrizling.
Malom oldal
Nyugati, észak-nyugati lejtő. Kora délelőttől késő délutánig süti a nap. Talaja barna erdőtalaj erodált változata. Alapkőzete lösz és pannon üledék. Jó tápanyag és vízgazdálkodású talaj. A lejtő alja hordalékos, meszes, fagyveszélyes terület. A lejtő középső és felső része 100-150 méter magasságban már nem fagyveszélyes, szőlőtermesztésre biztonságos. Tereprendezéssel javult a terület vízgazdálkodása, a nyári záporok nem folynak el és javul a benapozottság. A terület védetté vált. A délutáni napsütés hosszan melegen tartja a domboldalt, ezért száraz években töppednek a szőlők, így kiváló minőségű, zamatos, illatos borok teremnek. Az ajánlott fajták a lejtő aljára: zweigelt, pinot noire, a lejtő közepére: kékfrankos, merlot, kadarka és cabernet franc, chardonnay és rizlingszilváni.
Iván-völgy
Szintén egy déli katlan. A völgy egy része dél-nyugati fekvésű, a másik dél-keleti. A völgytető hajlásszögében levő déli oldal kiváló minőségű szőlőt terem. Talaja lösztalaj, oldalai erodáltak, a tető kevésbé erodált. Aljában lejtőhordalék található. Katlanformája teszi kiváló termőhellyé. A keleti oldalon levő szőlőt korai napsütés éri, a déli oldalt végig süti a nap, a nyugati oldalt kora délelőttől naplementéig éri a napsütés. Az üde fekvésből adódó friss, gyümölcsös ízű borok a déli és nyugati oldalról származó, aszúsodásra hajlamos terméséből készült borokkal összeházasítva kiváló minőségű bort adnak. Nagyon jó termőhely.
Strázsa-hegy
A Strázsa-hegy domb közepén helyezkedik el. Egy része felér egészen a tetőig. A Strázsa-hegy kifejezetten déli oldal, melyet egésznap ér napsütés. Kiváló termőhely és a megközelítése is kedvező. Talaja a barna erdőtalaj erodált változata. Az alapkőzet lösz és pannon tengeri üledék.
Az alapkőzet az erózió mértékétől függően a felszín közelében található, illetve az erősen erodált területen, a felszínen van, mely változatos tápanyag és vízgazdálkodást eredményez, és ez megmutatkozik mind a szőlő növekedésében, mind pedig a termés mennyiségében, minőségében. A terület déli, dél-keleti lejtő, kiváló a benapozottsága. Kora reggeltől késő délutánig süti a nap. Kifejezetten meleg oldal. Száraz években a savak elégnek, ezért lágy borok teremnek. Átlagos csapadékú években kiváló testes, mély színű, finom tanninú vörösborokat készítenek a gazdák. Ezért az ajánlott fajták a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kadarka és olaszrizling.
Tót-völgy
Talaja löszön kialakult barna erdőtalaj különböző mértékben erodált változata. A Tót-völgy dél-nyugati, dél-keleti katlanban helyezkedik el, a katlannak a déli oldalán található, melynek következtében meglehetősen meleg oldal. Kora reggeltől késő estéig süti a nap. Igen jó minőségű szőlők teremnek. Talaja tápanyag-ellátottsága, illetve vízgazdálkodása közepes. A víz a nyári nagy záporok idején a lejtő mértékétől függően gyorsan leszalad. Ennek következtében a szőlő átmenetileg gyakran szenved a szárazságtól, ami jó minőséget eredményez. Meleg évjáratokban, száraz időszakban a savak elégnek, ezért lágy, jó minőségű bor terem. Csapadékos évjáratban szépen megmaradnak a savak, jól cukrosodik. Testes, tanninos vörösborokat tudnak készíteni. Fagyveszély nem érinti ezt a völgyet. Közepes magasságban, 100-150 méter között van, de katlan formájából adódóan jól védett mindenféle szél ellen, így biztonságos a termés. Az ajánlott fajták itt is az alábbiak: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kadarka, olaszrizling, de bármely szőlőt lehet telepíteni, koraiakat is, csak azoknál jobban oda kell figyelni a szüret időpontjára.
Virág-hegy
Déli lejtő, talaja löszön kialakult barna erdőtalaj. Nagymértékben erodált a terület, ezért a tápanyag gazdálkodás közepes, a vízgazdálkodás jó. A lejtő mértékétől függően a nagy nyári záporok gyorsan leszaladnak a területről, ezért az aszálykárra hajlamos. Ez is egy dél-nyugati, dél-keleti katlanban helyezkedik, és éppen katlan alakja teszi kiváló termőhellyé. Ajánlott szőlőfajták: kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, olaszrizling. Korai fajtákat is lehet telepíteni, de abban az esetben oda kell figyelni a szüret időpontjára, nehogy a savak elégjenek és a bor élvezhetetlenné váljon. A Virág-hegyen a ’80-as, ’90-es években volt egy összefüggő kadarka-telepítés, amelyet virág-hegyi kadarkának neveztek. Kiváló minőségű, lágy, bársonyos kadarkát termeltek.
Görögszó
Keleti lejtő, talaja barna erdőtalaj. Alapkőzete lösz és pannon tengeri üledék. Görögszó nagyüzemi művelés alatt levő terület volt, az állami gazdasághoz tartozott. Jelenleg is mezőgazdasági Rt. műveli. Szépen kialakították a teraszokat, amelyek megvédik a termőtalajt az erózió kártételétől. Keleti fekvésének köszönhetően már korán reggel süti a nap, ezért nagyon egészséges, kiváló szőlőt lehet termeszteni. Tápanyag- és vízgazdálkodása kiváló. A teraszozás eredményeként a nyári záporok nem szaladnak le, beivódnak a talajba. Száraz évjáratban is megfelelő vízmennyiség áll a szőlő rendelkezésére, ezért nem égnek el oly mértékben a savak, mint egy erodált, gyorsan lefolyó területnél, ahol szárazság sújtja a szőlőt. Kiváló minőségű borok teremnek. Görögszóban a szőlőterületek 100-150 méter felett helyezkednek el, fagyveszély nincsen. A görögszói tetőről gyönyörű a kilátás a Sárközre. A szőlőskertek szemet gyönyörködtetően szépek.
Gondos válogatás után pincénként (Eszterbauer, Mészáros, Bodri, Takler) egyenlő részvétellel készült el az Etalon, melyet Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és Cabernet sauvignon és Syrah házasítása. Igen komplex, húsos vörösbor érett erdei és aszalt gyümölcsök magával ragadó jegyeivel és persze igazi szekszárdi fűszerességgel.
Ezzel a bordeaux-i fajtával szeretnénk teljessé tenni grandiózus szériánkat. Karakteres jellegével, sötét színvilágával, határozott tanninjaival és gyümölcsösségével egy igazán tartalmas, de bársonyos élményt nyújt számunkra. Igazi grandiózus egyéniség.
Érlelését és összeállítását tekintve 30 % új 500 l-es hordó, 10 % új amerikai 225 l-es barrique hordó, a többi 2-3 éves 500 l-es hordó. Mélylilás színű, kedves lágyság, intenzív érett gyümölcsösség jellemzi. Kerek, tartalmas, hosszú lecsengésű Grandiózus Malbec.
Ebben az ősi kadarkában, megtaláltuk a ˝Szent Grál˝ t , olyan érték került a kezünkbe, amely méltó az elmúlt századok szekszárdi Kadarka hírnevéhez. A szőlőben terméskorlátozást alkalmazunk, hogy minél jobb gyümölcsöt kapjunk, nagyon érett állapotban (töppedt) szüreteljük.
Tölgyfahordós érlelésű, testes bársonyos érett jellegű vörösbor. Illatában, zamatában erdei gyümölcsök és fűszerek kavalkádját vonultatja fel.
Nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. Gondosan válogatatt szőlőkből készült, tölgyfahordóban érlelődött.
A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelünk.
A szekszárdi vörösborok legkiemelkedőbb képviselője. Tölgyfahordós érlelésű, különlegesen száraz, testes, elegáns, fajtájára jellemző, sajátos zamatú vörösbor.
Kadarka Fehér félédes desszertbor meglepően friss, üde, szőlővirág illatú, íz világában a szőlő gyümölcs íz jegyei fedezhetőek fel. Színében halvány pirkadt szín látható. Speciálisan túros réteshez ajánljuk, de más desszertekhez is nagyszerű. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 7 9C
Visszafogott, de tiszta illatokkal kezdjük az ismerkedést. Ízében szépen komponált bor, sima, kerek, harmonikus. Tartalmas bor, sűrű, fűszeres, szekszárdi. Fekete bors és diszkrét fahéj, vanília és tőzegáfonya, kis édesgyökérrel. A végén picit szárítanak a tanninok, és van kis kesernye is a zárásban.
Illatában és zamatában is az irsaira jellemző rendkívüli gyümölcsösséget és némi fűszerességet fedezhetünk fel. Nagyon üde, friss, zamatos igazi újbor!
Kökényillatú, harmonikus ízhatású vörösbor, amely a magyar Merlot kínálat egyik legjobbja
Malomoldali Dűlőből származik. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc válogatott szőlőkből készült. 2 évig tölgyfahordóban érlelődött.
Friss, fűszeres, gyümölcsös illat és íz jellemzi, kerek bársonyos ízek és finom tanninok mellett egy kevés édes érzet teszi jól fogyasztható borrá.
Igazi friss, idei rosé Zweigelt alapon. Illata határozott és tiszta, benne sok gyümölcs és elegancia. Ízében friss, kifejezetten üdítő hatású, jó savakkal.