Címkék
Németh János
Családunk már generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, így talán nem véletlen, hogy már korán eldöntöttem, milyen utat szeretnék magamnak választani. Apáról fiúra szállt nálunk a szőlő és a borkészítés szeretete, persze az örökségem mellé tanulmányaimat is ezzel a céllal végeztem.
Borászként a kiváló minőségű szőlő alapanyagot tekintem a legfontosabbnak a jó bor készítésénél. Hogy a bor milyen lesz a hordóban, az elsődlegesen a szőlőtőkén dől el, ezért különös figyelemmel kísérem nemcsak a saját ültetvényeim fejlődését, hanem a más szőlészektől vásárolt szőlő megfelelő kezelését is.
Szeretném megőrizni a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban. Egyedi ízvilágú, a Szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, fűszeres, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborok készítése foglalkoztat. A választott út, a döntésem helyességét talán az is erősíti bennem, hogy 2008-ban és 2011-ben a Legeredményesebb Ifjú Borász címet nyertem el a Szekszárdi hegyközségi borversenyen.
Olasz klónok termése, nyitott kádon érlelve, nem volt ez a tétel hordóban egyáltalán. Korábbi szüret időponttal, magasabb savval – alacsonyabb ph-val egy feszes, könnyű, nyári vörösbor.
A Görögszó és Alsónána dűlők termése. Ez már hetedik évjárat. Saját élesztőkkel, nyitott fakádban erjesztve, majd tartályban érlelve. Finoman parfümös, rózsával, borssal, erdei gyümölcsökkel. Selymes és tartalmas a korty. Vagány bor, mint mindig!
Nagyon fajtajelleges, fűszeres bor. Üde kadarka, nem a túlérett ízvilág jellemzi. Elegáns bor, mindenképp meghatározó benne a sav, de nem savhangsúlyos. Érdekessége, hogy nem volt fahordóban!
Ropogós, frissítő, könnyed nyári fehérbor, citrusos jegyeket hordoz. Jól behűtve, a grill vacsorák kiváló kísérője, aperitívje lehet. Ugyan ilyen jól esik laza fröccsnek is a meleg hétvégék kerti munkái mellé. Izgalmas, sokrétű fehérbor löszös talajról, egészen más élményt adva a vulkanikus fehérekhez képest. Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc
„Vagány zweigelt!” Nagyon komplex, elegáns, gyümölcsös, szép hordós jegyekkel. Hordós érlelés, első töltésű hordóban érlelve. Erősen hozam korlátozott (1,5 kg-os tőke terhelés)