Címkék
A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdona. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, olyan fajtákat telepítettünk, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetünk belőlük. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Chardonnay, a Pinot Noir, a Syrah, a Merlot és a Cabernet Franc -, büszkék vagyunk a hagyományos magyar borainkra, a Furmintra és a Kékfrankosra is.
Szőlőültetvényeinket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzuk. Egészséges és örömöt adó szőlőinket évről évre kézzel szüreteljük, hogy tökéletes borok készülhessenek belőlük.
BORÁSZAT
A Kovács Nimród Winery Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Már a 18. században százával voltak présházak a városban, éppen olyanok, mint borászatunk hét összefüggő épülete. A présházak közvetlenül a pincék elé épültek, hogy a helyben történő szőlőfeldolgozást lehetővé tegyék. A szőlő fermentálása után a bort a hideg pincékben, hordókban tárolták. A Kovács Nimród Winery a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva és a több száz éves hagyományt követve készíti világszínvonalú borait.
Korszerű, minden tekintetben felújított borászatunkban mindig örömmel látjuk Önt vendégül!
Borászatunkban kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk!
Nagy Eged (Eger), 10 hektár • GPS: 47.926149,20.418516
Egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányú, meredek terület. Talaja mészkő, amely a bornak különleges, ásványos jelleget ad.
Fajták: Furmint, Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc és Merlot.
Nyilasmár (Noszvaj), 8 hektár • GPS: 47.929657,20.499752
A bogácsi tónak köszönhetően egyedi mikroklímával rendelkező terület. Talaja ásványi anyagokban gazdag, emiatt karakteres, szép, üde, gyümölcsös borokat ad. Talaja gránit/vulkanikus, fekvése dél-délnyugati.
Fajták: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Syrah és Kékfrankos
Nagyfai (Noszvaj), 12 hektár • GPS: 47.938916,20.493228
Enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat adó terület.
Fajták: Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc
A Chardonnay készítés klasszikus burgundi technológiájával alkottuk ezt a borunkat, mely lényege a kis tölgyfahordós (francia és magyar barrique hordókban 12 hónapig erjesztett és érlelt) erjesztés és a seprőn tartás, többszöri felkeveréssel.
Tartályban erjesztett és érlelt, a fajta karakterét ezúttal a maga üdeségéban és frisseségéban megmutató, elegáns, jó ivású fehérbor a napsütötte Grand Superior dülőinkből.
Miként a legjobb jazzben a katarzis, úgy olvadnak igazi harmóniává a különböző fajták csúcsminőségű házasításunkban, a Superior Bikavérben. A karakteres Kékfrankos, a fűszeres Syrah, az utánozhatatlan Pinot Noir, a mindig hűséges Cabernet Franc és a bársonyos Merlot mennyei muzsikája köszön vissza minden kortyból.
Ez az elegáns burgundi világfajta igazi otthonra talált a kiváló adottságú Noszvaj melletti birtokunkon. Finom fűszeres jegyek párosulnak a tiszta gyümölcsösséggel, tükrözve a fajta 777-es „dijoni” klónjának minden előnyös tulajdonságát.
Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Merlot és Cabernet Franc fajtákból házasítottuk, borunk ízében és illatában áfonya, érett cseresznye és fűszeres tölgy aromák fedezhetők fel. Közép-hosszú lecsengés, bársonyos tanninok jellemzik.
Szép házasítása a Nyilasmár és Nagyfai különleges minőséget adó terroirok érett gyümölcseinek.
A bor ízében újraálmodjuk a szőlő virágzását, a nyári gyümölcsök illatát, az augusztusi füvek esti leheletét és a felettünk villanó csillaghullást. Mindez a Nagy-Eged-hegy lejtőinek hűvösségével és az évjárat lezser és különleges eleganciájával együtt ajándékoz meg bennünket.
50% Kékfrankos 50% Syrah Illata fűszeres, füstös málnás cigarettadobozra, enyhén likőrös, szegfűborsos szilvabefőttre emlékeztető. Íze telt és légies, meggy, szilvalekvár, szeder, édesgyökér, jól integrált tölgy és finom tanninok támogatják az elegáns testet.
Színe halvány aranysárga. Elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack, és fehér virágok jelennek meg, melyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé.