Címkék
A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti...
A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll.
A Birtok
„A palackba zár balatoni nyár”
A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztünk Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról neveztük el.
Vitorlázás
Feripapa a 70-es években szerezte meg a vitorlás hajóvezetői engedélyét, számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres” flotta valamelyik vitorlásával.A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel és használta a 90-es évek elejéig.A fiúk, Zsiga és Feri a 80-as évektől annak a siófoki Mahart SE-nek a versenyzői voltak, ahol abban az időben a hazai vitorlázás olyan legendás alakja is vitorlázott, mint Szabó Imre „Pempő”.A 2011-ben hagyományteremtő céllal létrehozott Borász Regattát Feri kormányzásával nyerte meg a csapat, melyben Zsiga mellett Orsi is részt vett. Emellett természetesen a Kékszalag állandó résztvevői, és tavasszal rendszeresen indulnak az Adrián egy Regattán, és számos más vitorlásversenyen is.
Bujdosó Pince
Rubinszínű a bor. A pohárba szagolva határozottan fellépő, erdei gyümölcsöket idéző illat fogad, amelyet cédrus és fahéj egészít ki. A kortyot meggyes, szilvás és szedres zamatok töltik ki, mellettük pedig a hordós érlelésből származó füstös, pörkölési jegyek is érezhetőek.
Élénk zöld fehér szín, muskotályos, virágos rétre emlékeztető intenzív illat jellemzi. Zamataiban élénk savak és a frissen szedett szőlő jegyei mutatkoznak.
Cabernet Franc és Sauvignon. Közepesnél intenzívebb illattal nyit, melyben a szeder és az erdei bogyós gyümölcsök szépen integrált hordófűszerekkel (fahéj, szegfűszeg) és leheletnyi fűszerpaprikával egészülnek ki. Közepes testét érett gyümölcsök töltik ki, csiszolt savak és besimult tanninok járulnak hozzá a korty kerekségéhez.
Intenzív, piros bogyós gyümölcsökkel teli illata azonnal jelzi, hogy igazi nyári borral van dolgunk, könnyed, a buborékoknak köszönhetően finom, krémes textúrával. Az illatban ígért gyümölcsöket az ízében is megtaláljuk, főként érett szamóca, cseresznye formájában. Jólesik minden korty!
A gránátszínű bor illatát érett, kék és fekete bogyós gyümölcsök illata tölti meg, amelyeket fűszeres asszociációk kereteznek. Az érett alapanyagból és a hosszú palackos érlelésből fakadóan a száraz bor szinte édes hangulatot áraszt a kortyban is...
Színe halványzöld, fajtajelleges intenzív bodza illattal. Közepesen telt,ízében érett gyümölcs élénk savval.
A szalmasárga színű pezsgő buborékai folyamatosan szállnak fel a pohár aljáról. Az illat nem tolakszik, virágos jegyekkel és fehér húsú őszibarackkal hívogat. A korty a műfajnak megfelelően könnyed, játékos savai pedig friss karakterét erősítik, citrusok és fehér húsú őszibarack jelenik meg a poharunkban.