Illatban már rögtön elénk tárul...
Címkék
A pincészetet 2005-ben alapította Balassa István borász. A 8,7 hektáros terület 10 dűlőjén 23 parcella helyezkedik el Tokaj, Tarcal és Mád környékén.
A borászat filozófiája: az évjárat adta lehetőségek teljes kihasználása a lehető legmagasabb minőség elérésére, kézműves borászati módszerek alkalmazásával, és ezen keresztül a termőhely, dűlő, adottságainak bemutatása.
Tokaj-hegyalja csodálatosan változatos, mind szőlőfajtáit (Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta), mind pedig geológiai adottságait tekintve, ezért a legmagasabb minőség keresése hosszadalmas folyamat, amelyben alapvető a legkiválóbb minőségű szőlő megtermelése. Ez csak őszinte és szigorú szőlőtermesztési technológiával érhető el. Mindig az évjárat és a terület adottságaihoz alkalmazkodom.
Minden évjáratban csak annyi bor készül, amennyi abban az évben tökéletes lehet. A sorszámozott palackokba alapvetően száraz borok, megfelelő évjáratokban pedig késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, borkülönlegességek kerülnek. Balassa borok.
254 gr maradékcukor szépen kiegészül a 7,5 grammnyi savval. Krémes, sűrű, illatában déli gyümölcsök, kandírozott citrusok és gyömbér. Megmutatja a botrytis ízének mély és komplex világát, míg a savak a vulkanikus ásványokkal játszanak.
A mádi Kakas-dűlőn termő öregtőkés furmint rendkívül alacsony 1 kilós tőketerheléssel. 300 literes használt hordóban érett 8 hónapon át. Ásványos, gazdag bor hosszú, őszibarackos lecsengéssel.