Akciós termékek

Gyártók

Információ

Lista rendezése gyártónként Szemes Pincészet

Szemes Pincészet borok a Villány-siklósi borvidékről. A villányi borvidék igazi erejét az mutatja, ha a "nagy nevek" mellett számos kevésbé ismert, de kiváló borokat készítő termelőt is a magáénak mondhat. Villány kétségtelenül ilyen. Az első "fecskék" után néhány éve megjelent a borkészítők második hulláma is, azok a zömében kis, 5-10 ha-ral rendelkező pincészetek, amelyek évjáratról évjáratra tartalmas és izgalmas borokat készítenek.

Közéjük tartozik Szemes József, egy szerény, mosolygós, 5 ha szőlőt művelő termelő, akivel 2007 tavaszán ültünk le egy baráti beszélgetésre. Aztán szó szót, Szemes bor Szemes bort követett, végül pedig a 2006-os évjárat tételei arról győztek meg bennünket, hogy a beszélgetést közös munka formájában folytassuk. Ezt a 2006-os, sokakat megnyerő portugieserrel indítottuk el, amelyet aztán követett egy kékfrankos, egy merlot, egy cabernet franc és végül a 2005-ös évjáratból a Dél küvé, mely egy klasszikus bordeaux-i házasítás, és melynek alapanyaga a Kopár-dűlőben található 6500 tőkéről származott.

"Kis borászat a miénk, hagyományos módszereket alkalmazunk a pincében. A vörösborokat kézzel csömöszöljük, a franc-t műanyag kádban és acéltartályban erjesztjük. E fajta esetében kizárólag első töltésű, kisméretű tölgyfa hordókat használunk, amelyekben 13-14 hónapot tölt a bor.

A villányi franc-ról:
1997 volt az első cabernet franc-os évjárat. Akkor egy cuvée részét alkotta ez a szőlőfajta a sauvignon mellett. Majd 2001-ben a Kopárban telepítettünk belőle, és a 2005-ös évjáratból napvilágot is látott a Dél Cuvée névre keresztelt borunk, amely jelenleg is forgalomban van. A fajtát önállóan első ízben 2011-ben töltöttük palackba a meszes, köves talajú Kopár-dűlő termését használva, amely adottságai révén melegséget ad a borhoz."

Mutat 1 - 12 / 12
Mutat 1 - 12 / 12