Címkék
Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel később a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon elindult szőlőtelepítésnek köszönhetően a termőterület elérte a 18 hektárt...
Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel később a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon elindult szőlőtelepítésnek köszönhetően a termőterület elérte a 18 hektárt. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.
A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy borászattal.
Ugyanebben az évben állt munkába Mérész Sándor főborász, aki Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen megvalósította a borászat modernizálását. Elsőként kialakították az új termékpalettát, mely együttjárt az új arculattal. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, melynek célja a nemzetközi élmezönyhőz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. Az építészeti tervekkel a Bord Építész Stúdiót bízták meg. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia.
A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is.
A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria 10 hektárral növelte a szőlőterületeit is, az alcsútdobozi Kis-Látó-hegyen. A teljes termőterület így már meghaladja a 28 hektárt. Az új területek betelepítésére 2015 tavaszán került sor, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajtákkal.
Etyeki Kúria
Krémes, vajas egy pici fával ahogy kell. Lendületes sav és hosszú lecsengés. Igazán remek kis Chardonnay.
Olyan, mint mikor egy igazán jó cukrászdában érezzük, hogy a fagylalt igazi eperből, málnából, ribizliből készült: egy rosé visszafogott, de szinte harapható gyümölcsösséggel.
Friss illat, egres, zöld fű, csalán és citrusok ahogy egy Sauvignon blanc-tól várhatjuk. Szájban is ropogós, kiegészülve lédús egzotikus gyümölcsökkel.