Címkék
Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel később a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon elindult szőlőtelepítésnek köszönhetően a termőterület elérte a 18 hektárt...
Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel később a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon elindult szőlőtelepítésnek köszönhetően a termőterület elérte a 18 hektárt. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.
A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy borászattal.
Ugyanebben az évben állt munkába Mérész Sándor főborász, aki Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen megvalósította a borászat modernizálását. Elsőként kialakították az új termékpalettát, mely együttjárt az új arculattal. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, melynek célja a nemzetközi élmezönyhőz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. Az építészeti tervekkel a Bord Építész Stúdiót bízták meg. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia.
A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is.
A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria 10 hektárral növelte a szőlőterületeit is, az alcsútdobozi Kis-Látó-hegyen. A teljes termőterület így már meghaladja a 28 hektárt. Az új területek betelepítésére 2015 tavaszán került sor, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajtákkal.
Etyeki Kúria
A pincészet számára kedves fajta, egy nyughatatlan borász és egy kísérlet: a sauvignon blanc mustot tartályban erjesztettük, két hónapig finomseprőn érleltük. Eredmény: brut pezsgő 10 gramm maradékcukorral. Maga a palackba zárt gyümölcsösség!
Krémes, vajas egy pici fával ahogy kell. Lendületes sav és hosszú lecsengés. Igazán remek kis Chardonnay.
Piros gyümölcsök a merlot-ból, izgalmas fűszerek a kékfrankosból, csipkebogyós, cseresznyés elegáns ízek a pinot noirból. Hosszú, kerek rozé rengeteg gyümölcsízzel, gömbölyű lezárással.
Friss illat, egres, zöld fű, csalán és citrusok ahogy egy Sauvignon blanc-tól várhatjuk. Szájban is ropogós, kiegészülve lédús egzotikus gyümölcsökkel.
50-50% Királyleányka, Szürkebarát. Illatában fehér virágok, citrom és fehérhúsú barack. A korty végén trópusi gyümölcsök és pici fehér bors is beköszön. A lecsengés hosszú 6 gramm maradék cukor kerekítve.