Gyártók

Akciós termékek

Információ

Lista rendezése gyártónként Patricius Borház

Egy 1737-es királyi besorolás a tokaj-hegyaljai szőlőterületeket 27 falu köré, 3 kategóriába osztotta. Valamennyi Patricius Borászathoz tartozó dűlő első osztályú: Teleki, Sajgó, Bendecz, Lapis, Czigány, Várhegy, Szárhegy.

Ez a vulkáni eredetű andezit és riolit – tufán elhelyezkedő, itt-ott lösz – foltokkal kiegészülő különleges elhelyezkedés Tokaj-hegyalja legjobb dűlői közé emeli területeinket.

A tokaji bor így méltán viseli a legkiválóbbak címeit: a tokaji aszú borok hírneve szerte a világban jól cseng.

                A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka.


A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. Tokaj-Hegyalján az anyai felmenők, az Okolicsányiak Tokajban, Szegiben és Szőlőskén rendelkeztek ültetvényekkel és mindemellett jelentős köztisztségeket - alispán, országgyűlési képviselő - töltöttek be. Bodrogkisfaludon, a Várhegy – dűlőben épült fel a borház, az egykori uradalmi présház átalakításával. Volt ez az épület a Wolkenstein grófok, a Falkenheim grófok, a jezsuiták, a Rákócziak, a Széchenyi - Falkensteinek és a Hohenlohek tulajdona is. Bár mindig csak egyszerű szőlőfeldolgozóként üzemelt, az 1867-ben megjelent Tokaj – Hegyaljai Albumban már szerepel.


Ennek a meglévő épületnek a megtartásával egy új, korszerű birtokközpont épült.


               

Bővebben
Mutat 1 - 3 / 3
Mutat 1 - 3 / 3
 SimplePay vsrli tjkoztat