Címkék
A Merfelsz Pince Kft-t 1999-ben alapítottuk, Merfelsz Gábor és Arató Krisztina. Merfelsz Gábor szekszárdi születésű, az apai nagyszülők egy ismert csárdát vezettek Szekszárd határában és művelték a hozzátartozó több hektárnyi kadarkát. Innen a szekszárdi kötődés és a pince elnevezése is.
A kézműves borászat minden jegye megtalálható borászatunkban, kizárólag saját termelésű szőlőt dolgozunk fel a közel 8 hektárnyi szőlőnkből, amelyek 100 százaléka saját telepítés. A szőlő területek jó minőségű dűlőkben fekszenek, hat különböző helyen. Az első teljes termésünket 2006-ban szüreteltük.
A fajtaválaszték kizárólag vörösbor szőlőből áll, világfajtákból és a helyi fajtákból, részben pedig új, vagy a borkészítésben új fajtákból: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt, kékfrankos, kadarka, néró, hamburgi muskotály. A fajták sokszínűsége és a különböző mikroklímák jó alapot teremtenek a házasításra.
2005. szeptember végére készült el a feldolgozónk és pincénk Szekszárdon, méghozzá egy 1832-ben épített présház-pince felújításával. Hűthető-fűthető acéltartályok, acél szőlő feldolgozó gépek és egy modern palackozó a pince technikai gerince. A termelés fokozatos felfutásával párhuzamosan bővül a pince tároló kapacitása, nő a hordók száma.
Figyelembe véve az erőteljes terméskorlátozást, végleges kibocsátási kapacitásként 30.000 palack minőségi bort céloztunk meg. A választék rosé boroktól a gyümölcsös, könnyű vörösborokon keresztül a kiérlelt, nagytestű de könnyen iható vörösborokig vezet.
Így minden palack - többször is - a gazda gondos kezébe kerül.
A szekszárdi Bikavér hírnevének öregbítése érdekében ismételten az évjárat legszebb tételei kerültek házasításra. Egy esztendős hordós érlelést ugyanilyen hosszú palackos érlelés követett, hogy kerekség és izgalom tölthesse meg a poharakat.
Doppio, azaz kettős, immáron az ötödik évjáratban. Ismét két bor találkozása ez a Merlot és Cabernet Franc házasítás.
Apám pilóta. Egyszer elmesélte egy éjszakai repülésének történetét, amiben a sötét éjszaka és az izgalmas kalandok játszották a főszerepet. Apám szekszárdi születésű, nagyon szereti az általa hegy levének nevezett vörösbort. Abból is az olyat, amilyen ez a repülés volt: sötétet, izgalmasat. Ezt a bort apámnak, a pilótának Merfelsz Istvánnak ajánlom.
Amikor egy bor kóstolásánál emlékek, arcok, képek, helyzetek villannak fel előttünk, akkor az a bor megkaphatja az Esti Csók elnevezést.
Egy magasan fekvő dűlőből származik a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon, amelyet az utóbbi fajta éréséhez igazítottan, mindig egyszerre szüretelünk. Az egyetlen borunk, ahol együtt erjesztjük a két fajtát. 1237 palackot töltöttünk le.
Most először jelenik meg önállóan, 100% fajborként letöltve a pincészet kínálatában, bár 15 éve termelik, s házasították boraikba. A korai szüret és gyors feldolgozás után 500 literes új barrique hordós érlelést kapott...
A hatalmasra rakott tűz lángnyelvei vörösek, látványa rabul ejti az embert. Jóleső érzés a tűzből áradó meleg, kellemesen simogatja a bőrt, míg a ropogó hang régi esték hangulatát idézi. Így vagyunk mi ezzel a borral, mely a tűzhöz hasonlóan minden érzékszervünkre hat, s az évjárat mellet a Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajták gondoskodnak arról,...