Colección de Tonelles Centenarios Vermut Luis XIV - selection.hu Nagyobb

Colección de Tonelles Centenarios Vermut Luis XIV

Új termék

A kész vermut vörösesbarna, az illatában aszalt gyümölcsök és magvak, narancsos és fahéjas jegyekkel, finom hordós háttérrel. Ízben keserűnarancsos citrusosság keveredik mogyorós, fahéjas, szárított fügés, édes fűszeres jegyekkel, krémes, érett hordós lecsengéssel. Bár a maradékcukor számottevő, a termék szájban majdnem száraz ízű és elképesztően komplex.

Bővebb leírás

7 100 Ft‎

Adatlap

BorászatColección de Tonelles Centenarios
SzőlőfajtaMonastrell
Jellegédes
Ürtartalom (l)0.75
OrszágSpanyolország
BorrégióAlicante

Egyéb infó

A Louis XIV Vermut Spanyolországban az Alicante régióban készül. A gyártó a Colección de Tonelles Centenarios egy 2019-ben újonnan létrehozott pincészet ami egy érdekes „lelet” apropóján született. A történet érdekessége, hogy a 60 éve bezárt Ferrero borászat elfeledett hordótermében találtak 25 Fondillon-os hordót amik körülbelül 100 évesek. A Fondillon Alicante tradicionális - nem erősített- édes bora amit Monastrell (kék)szőlőből készítenek és akár 70-80 évig is hordókban érlelik. Ritka és nagyon tekintélyes bor, ami mindig rendkívül drága. A történelmi legendárium szerint évszázadokon át a királyok kedvenc bora volt és például maga XIV Lajos a halálos ágyán is még ezt fogyasztotta. Innen a márkanév is. A régióban jelenleg összesen 10 minősített borászat maradt aki Fondillont készíthet.

Erre a különleges "leletre" a Colección de Tonelles Centenarios managere David Carbonell létrehozott egy vermut projektet is aminek különlegessége, hogy a helyi Monastrell (Mourvedre) kékszőlőből készített vermutot ezekben a fellelt 100 éves 600 literes Fondillon hordókban érlelik. A 70 % fiatal vermutot 30% 8 évig érlelt "rancio" (oxidatívan érlelt) stílusban készített Monastrell borral házasítják. A kész vermut vörösesbarna, az illatában aszalt gyümölcsök és magvak, narancsos és fahéjas jegyekkel, finom hordós háttérrel. Ízben keserűnarancsos citrusosság keveredik mogyorós, fahéjas, szárított fügés, édes fűszeres jegyekkel, krémes, érett hordós lecsengéssel. Bár a maradékcukor számottevő, a termék szájban majdnem száraz ízű és elképesztően komplex.

Fogyasztása aperitifként jéggel, egy karika citrommal vagy naranccsal ajánlott de kiváló alapanyaga koktéloknak is (pl. Negroni).  Ételpárként kiváló hosszú érlelésű sajtokkal, kéksajttal, csokoládéval, keleti édességekkel  baklava).