Royal Tokaji Tokaji Essencia 2016 - Selection.hu Nagyobb

Royal Tokaji Tokaji Essencia 2016

Új termék

Az aszúszemek kicsöpögő színmustját jelen esetben csak az első generációs aszúbogyókból gyűjtöttük össze. A nagyon lassú
alkoholos erjedés spontán módon ment végbe. A 2017-ben történt palackozásakor, közel nyolc évvel a szüret után, érte el az Essencia az 1,8%-os alkoholtartalmat.

Bővebb leírás

299 000 Ft‎

Adatlap

BorászatRoyal Tokaji
SzőlőfajtaAszú
Jellegédes
BortípusFehérbor
Évjárat2016
Alkoholtartalom (V/V)1,8%
Ürtartalom (l)0.37
Zárási módDugó
OrszágMagyarország
BorrégióTokaj-hegyaljai borvidék

Egyéb infó

Az Essencia a világ legérettebb szőlőjének legkoncentráltabb nedűje. A „folyékony arany” nagyon kis mennyiségben nyerhető ki a kézzel válogatott aszúszemekből, melyek a botritisz, a napsugarak és a finom légmozgás együttes hatására töppednek.
2009 időjárása igen szélsőségesen alakult. A szőlőben remekül indult a fakadás, szép napsütéses napokkal és magas hőmérséklettel, de május közepe már komoly szárazságot hozott. Furmintjaink szeptember végére érték el a teljes érettséget, a botritisz kedvező elterjedése segített beindítani az aszúsodási folyamatokat, és október 10 én megkezdődhetett az aszúzás. Ez a munkaigényes folyamat megköveteli, hogy szedőink minden egyes aszúbogyót kézzel válogassanak, átlagosan mindössze 5 kg-ot gyűjtve naponta. Október közepére párássá, csapadékosabbá vált az időjárás, véget vetve a rövid szedési időszaknak, ami gyakorlatilag egy kisebb mennyiségű, de kivételes minőségű termést eredményezett.

Az aszúszemek kicsöpögő színmustját jelen esetben csak az első generációs aszúbogyókból gyűjtöttük össze. A nagyon lassú
alkoholos erjedés spontán módon ment végbe.
További öt éves palackos érlelést követően vált az Essencia mélyarany, enyhén borostyános színűvé. Komplex gyümölcsös illat
jellemzi a zöld tea, a füge és a datolya jegyeivel. Íze gazdag és összetett, kandírozott narancshéj és aszalt pirosbogyós
gyümölcsök alkotják, melyhez egy hallatlanul krémes szerkezet párosul. Végtelen lecsengés, kiváló savegyensúllyal.

Kellékek