Orsogna Lunaria Pecorino Pet Nat Nagyobb

Orsogna Lunaria Pecorino Pet Nat KÉNMENTES!

Új termék

A fajta 100% Pecorino, ami a vidékre jellemző fehér szőlőfajta és egyébként nincs köze az azonos nevű sajthoz, bár tény, hogy igen jó párost alkotnak együtt fogyasztva. Vérbeli mediterrán, fickós savakkal, tengerparti borokat idéző sóssággal és rozmaring illattal, kiegészülve természetesen a palackban maradt seprő kenyérhéjra jellemző ízeivel.

Bővebb leírás

5 600 Ft‎

Adatlap

BorászatOrsogna Lunaria Winery
SzőlőfajtaPecorino
JellegBrut Nature - nyers pezsgő
BortípusFehérbor
Ürtartalom (l)0.75
OrszágOlaszország
BorrégióAbruzzo
Bio1

Egyéb infó

Elismerten a világ legnagyobb biodinamikus pincészete az Orsogna, mely történetében először pét-nat technológiával alkotott egy tetőtől talpig (a cimkétől az utóízig) vidámsággal teli habzóbort. A fajta 100% Pecorino, ami a vidékre jellemző fehér szőlőfajta és egyébként nincs köze az azonos nevű sajthoz, bár tény, hogy igen jó párost alkotnak együtt fogyasztva. Vérbeli mediterrán, fickós savakkal, tengerparti borokat idéző sóssággal és rozmaring illattal, kiegészülve természetesen a palackban maradt seprő kenyérhéjra jellemző ízeivel. Behűtve, jó társaságban, piknik közepette nem lehet megállni egyetlen palacknál!

TELJESEN KÉNMENTES!!!

De mi is az a PET NAT?

Teljes nevén pétillant naturel.  Pezseg, szűretlen. A bort még azelőtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne, így pedig a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. (Egy champagne ezzel ellentétben teljesen kierjedt alapborból készül, majd pedig a hozzáadott tirage likőr segítségével megindul egy második erjedés, a palackban.) És míg egy champagne-t degorzsálnak, azaz lelövik róla az összegyűlt seprőt, addig a pét-natnál erről szó sincs. Minden úgy marad, ahogy a jóisten megteremtette, benne marad a seprő is, azaz sokkal, de sokkal több íz- és zamatanyag. A hipszterek kedvence már megjelenésében is eltér a megszokottól: hiszen (a szűrés hiánya, és a palackban maradt seprő miatt) opálos, kevésbé tiszta színekben pompázik. Van, aki a pezsgőkészítés "orosz rulettjének" nevezi a technikát, hiszen a bor a palackban nyeri el végleges formáját, a borásznak nincs lehetősége utólagos beavatkozásra. Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb. Nem érdemes évekre eltenni, mint a champagne-t, a pét-nat ugyanis nem fejlődik tovább, ahogy az idő halad. Nagyon komoly szaktudásra van szükség az elkészítéséhez, hiszen a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében