Címkék
Február a Furmint hónapja!
Nagyon kis mennyiségben találkozni vele Ausztriában, a Fertő-tó és elsősorban Ruszt környékén, ahol száraz és édes borok (például: Ruster Ausbruch) alapját adja. Szlovéniában siponként ismerik a napóleoni legendára utalva.
Magyarországon az utóbbi időben nemcsak többet beszélnek a fajtáról, hanem egyre több borvidéken ...
Február a Furmint hónapja!
Nagyon kis mennyiségben találkozni vele Ausztriában, a Fertő-tó és elsősorban Ruszt környékén, ahol száraz és édes borok (például: Ruster Ausbruch) alapját adja. Szlovéniában siponként ismerik a napóleoni legendára utalva.
Magyarországon az utóbbi időben nemcsak többet beszélnek a fajtáról, hanem egyre több borvidéken is találkozni vele, még akkor is, ha arányaiban nagyon kis mennyiségben. Összesen 3950 hektáron termelik ma, természetesen messze a legelterjedtebb a Tokaji borvidéken, ahol 65%-át képezi a telepítéseknek. Ezt követi Somló és utána leggyakrabban a Balaton északi partján fordul elő.
Általánosságban elmondható a fajtáról, hogy magas savak mellett viszonylag testes borokat produkál, száraz boroknál a semleges stílusának köszönhetően kiválóan bemutatja a termőterületet, főleg a fent említett területeken érzi jól magát. Édesborok esetében pedig a botritisz hatására rendkívül komplex aszúborok alapját adhatja a Tokaji borvidéken. Aromatikáját tekintve gyakran birsalma, birskörte, őszi- és kajszibarackkal jellemzik.
Néha a pici maradékcukor ellensúlyozhatja a magas savakat, házasítást egyaránt készíthetünk belőle más fajtával, például hárslevelűvel vagy akár - ahol engedélyezik – olaszrizlinggel is. A fahordós érlelés adta édes fűszeres jegyekkel kiegészülve egy rendkívül összetett fajtáról van szó, amely bizonyította helyét a nemes fajták világában
Fiatalos, halványsárgás szín. Illata lassan nyílik. Ízben kiteljesedik, komoly szerkezet és ásványosság. Csúcs furmint!
Színe halvány arany. Illatában citrusok, érett nyári alma, keserű mandula és ásványosság jelennek meg. A kortyban dominál a citrusosság, mellette ásványosság, és szintén a keserű mandula ízjegyei. A hordó füstössége határozott, de elegáns. Magas savtartalom, vibráló, citrusos savak (6,4 g/l). A korty hosszú, kitölti a szájat, a szerkezet remek.
Izgalmas, egyben elegáns gyümölcsös, picit ásványos illattal indít. Ízében nagyon szép gyümölcsösség, és feszes savak követnek.
Illatában birsalma és citrus (főleg narancs) ízében egyszerre vibráló és tartalmas. Érett sárga húsú gyümölcsök, citrom, lecsengésében hűvösség, birskörte és menta.
Illatban a jól ismert barakonyi-s jegyek körte, menta és virágpor jellemzi.
Illatát friss gyümölcsösség ( körte, kamilla) jellemzi. Elegáns, magas szerkezetű bor, kis maradékcukor teszi kerekké. Ízében ásványoktól és a fahordós érleléstől gazdag, hosszú utóízű bor.
50-60 éves öreg tőkékről a Rány dűlőből Olaszliszka határából. Szeptember közepi szüret, 5 hónapos érlelés 220 literes hordókban. Természetesen saját élesztőkkel erjesztve. Köves terület, markánsabb, ásványosabb karakter, mint amit Sacitól eddig megszokhattunk. Körtés, őszibarackos, köves-bazaltos, lendületes bor.
6 hónapig acéltartályban érlelődött. Színében fényes citrom sárga. Illatában citrusos és kellemesen füszeres aromák. Lime, grapefruit, egres. Ízében finom savasság, gyümölcsös hosszú lecsengés.