Furmint Február

Február a Furmint hónapja!

Nagyon kis mennyiségben találkozni vele Ausztriában, a Fertő-tó és elsősorban Ruszt környékén, ahol száraz és édes borok (például: Ruster Ausbruch) alapját adja. Szlovéniában siponként ismerik a napóleoni legendára utalva.

Magyarországon az utóbbi időben nemcsak többet beszélnek a fajtáról, hanem egyre több borvidéken...

Február a Furmint hónapja!

Nagyon kis mennyiségben találkozni vele Ausztriában, a Fertő-tó és elsősorban Ruszt környékén, ahol száraz és édes borok (például: Ruster Ausbruch) alapját adja. Szlovéniában siponként ismerik a napóleoni legendára utalva.

Magyarországon az utóbbi időben nemcsak többet beszélnek a fajtáról, hanem egyre több borvidéken is találkozni vele, még akkor is, ha arányaiban nagyon kis mennyiségben. Összesen 3950 hektáron termelik ma, természetesen messze a legelterjedtebb a Tokaji borvidéken, ahol 65%-át képezi a telepítéseknek. Ezt követi Somló és utána leggyakrabban a Balaton északi partján fordul elő.

Általánosságban elmondható a fajtáról, hogy magas savak mellett viszonylag testes borokat produkál, száraz boroknál a semleges stílusának köszönhetően kiválóan bemutatja a termőterületet, főleg a fent említett területeken érzi jól magát. Édesborok esetében pedig a botritisz hatására rendkívül komplex aszúborok alapját adhatja a Tokaji borvidéken. Aromatikáját tekintve gyakran birsalma, birskörte, őszi- és kajszibarackkal jellemzik.

Néha a pici maradékcukor ellensúlyozhatja a magas savakat, házasítást egyaránt készíthetünk belőle más fajtával, például hárslevelűvel vagy akár - ahol engedélyezik – olaszrizlinggel is. A fahordós érlelés adta édes fűszeres jegyekkel kiegészülve egy rendkívül összetett fajtáról van szó, amely bizonyította helyét a nemes fajták világában

Bővebben

Furmint Február 25 terméket találtam.

oldalanként
Mutat 1 - 21 / 25
Mutat 1 - 21 / 25