Címkék
A Pannonhalmi Főapátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.
A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas. Olyan rendhagyó borászati eljárást vezettünk be, amely alkalmazott szőlőfajtáink magas minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehérszőlő mustja a temperált korrózióálló acél erjesztőtérbe kerül, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre, de egyes fehérborok is ott érlelődnek kisfahordóban.
A borászat 3000 hl tárolókapacitású, amely a későbbiekben bővítésre kerül. Az építészeti tervezőmunkát a győri CZITA Építészeti Iroda végezte szoros együttműködésben a borászattechnológiai tervezéssel, amelyet a – munkánkat szakmai tanácsadói tevékenységével egyaránt segítő – nemzetközileg ismert és elismert egri borásznak, Gál Tibornak köszönhettünk.
A bort a merlot túlsúlyából adódóan finom tanninszerkezet jellemzi, míg a cabernet franc jegyei a bor vázát, struktúráját adják.
Chardonnay, Pinot Blanc és Viognier. Ízében és illatában egyaránt érett gyümölcsök, krémes, vajas jegyek jellemzik. Hordóban érlelt, komplex fehér cuvée.
Pannonhalmi vörösbor bordeaux-i stílusban. Merlot és cabernet franc adta presztízs-házasításunk a legmelegebb dűlőnkből származik. Bora mediterrán jegyekkel tűzdelt, komoly, elegáns és hosszan érlelhető. Az ünnepek tétele …
Az óvilág és újvilág találkozása A bort illatában a tipikus fajtajegyek jellemzik.
Virágos, citrusos, és hűvös rajnai stílus, tartályban erjesztve és érlelve.
50% fűszeres tramini, 50% királyleányka Lendületes savszerkezetéért a királyleányka, illat és zamatvilágáért pedig a fűszeres tramini felel.
Három kékszőlőfajtánk (pinot noir, merlot, cabernet franc) házasítása, amely három dűlőben termett. Fakádas-acéltartályos erjesztés és kisfahordós érlelés kombinációja. Nagyon szép kerek, tartalmas bor lett!