Címkék
A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége,a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg. A vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő Laposa Birtok mára már 8 hektárossá lett: Badacsony-hegyen 1,5, Csobáncon 3,5, Köves-hegyen 1, a Szent György-hegyen 0,5, Somlón pedig 1,5 hektár saját tulajdonú szőlőjük van.
A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 80 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark és Furmint készül. A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében. A Laposa és a Bazaltbor márkanév már 2000-től ismert és elismert brand a magyar borpiacon. Az elmúlt 10 évben a birtokot folyamatosan fejlesztették, a kiváló minőségnek és vendégszeretetnek köszönhetően, sokan ismerik és kedvelik a család által készített borokat. Boraik közkedveltségét tiszta, ásványos, a bazalthegyek minden szépségét bemutató jellege adja. A család fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, ugyanakkor fiatalos lendülettel áll a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. Laposáék szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ősök tisztelete, ugyanakkor megfelelő újításokra, szaktudásra van szükség és olyan értékteremtésére, amelyre a következő generációk is építhetnek. „A borkészítés során, csak egy rosszabb dolog van annál, hogy az ember másokat akar lemásolni, ha önmagát ismétli folyton.” Gondolatok borról, tájról, emberről… Azt gondoljuk, csodára leltünk a világ e kis zugában. A Tapolcai-medence még a sokat utazott emberek számára is különleges élményt nyújt, de számunkra még többet! Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető mind a természet ereje, mind a mögötte álló ember tudatossága. Szeretnénk megőrizni a borvidék értékeit, élni a terület által nyújtotta lehetőségekkel, fenntartani és előrevinni a badacsonyi bor hírnevét. Laposa contra Laposa, azaz mi történt 2009 és 2011 között? A Laposa család 2009-ben új pincészet építésébe kezdett egy befektetővel közösen, ami 2010-re készült el. A projekt szakmai vezetője Laposa Bence volt, majd az üzem megnyitása után a pincészet vezetőjeként ellátta a borászati feladatokat is 2011 év végéig. Szakmai és emberi okok miatt az együttműködés megszakadt. A Laposa család újra a régi feldolgozójában készíti borait. Jelenleg a befektető is a Laposa nevet használja palackjain… bízunk benne, hogy már nem sokáig. Addig is türelmet és megértést kérünk tisztelt fogyasztóinktól.
Laposa Birtok
A Légli Szőlőbirtokot 1989-ben Légli Ottó alapította 0,5 ha alapterületű szülői örökségre alapozva. A családi birtok mára már 33 ha szőlőültetvénnyel rendelkezik. A Légli dűlők jellemzően 160-250 méter tengerszint feletti magasságban Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. A változatos felszínű, védett meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek.
Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.
Fő fajtáink: Olaszrizling, Rajnai Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Furmint
A Lir Chocolate egy legendás ír királyról kapta a nevét, akinek története éppoly misztikus és varázslatos, mint a Lir csokoládék. Az első bonbonokat Connie Doddy és Mary White szenátor készítette Connie konyhájában.
Családi vállalkozásunk, a Lisicza Borház Kft. 1998-ban alakult a Pécsi Borvidéken. E terület különböző éghajlati viszonyok és kultúrák találkozásánál fekszik, ennek következtében gazdag, és egyedülálló borászati örökséggel is rendelkezik. Célunk, hogy ezen adottságokra építve, modern technológiákkal ötvözve mutassuk be a Borvidékben rejlő még kiaknázatlan lehetőségeket. Ennek szellemében kezdtük meg nyolc évvel ezelőtt ültetvényeink kialakítását, amely több lépcsőben érte el a jelenlegi 14,5 hektáros méretet. Az ültetvény gazdag fajtaválasztékában helyett kapott a klasszikus világfajták és a hagyományos magyar fajták mellett a Borvidék különlegessége a Cirfandli is. Korszerű borászati üzemünkben kizárólag saját, radikális hozamkorlátozással előállított termést dolgozunk fel.
A Ludányi Pince 1990 óta működő családi borászat Gyöngyöstarjánban. Pincészetünket a legmodernebb borászati eljárások alkalmazásával készült egyedi stílusú, magas minőségű borok jellemzik. Jelenleg 7 hektár első osztályú szőlőterületen gazdálkodunk, melyeken termésszabályozással és különleges odafigyeléssel biztosítjuk a kiváló alapanyagot borainkhoz. Szőlőfajtáink kétharmada fehér, a többi pedig kék szőlő, összetételét tekintve: Olaszrizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Zenit, Merlot, Kékfrankos és Cabernet Franc.
Boraink a reduktív technológiának köszönhetően friss, üde, gyümölcsös karakterrel rendelkeznek, de kiemelkedő évjáratokban természetesen készülnek késői szüretelésű, fahordóban és palackban érlelt borkülönlegességek is.
Célunk, hogy pincészetünkből olyan magas minőségű borok kerüljenek ki, melyek az igényes borfogyasztók körében itthon és nemzetközi viszonylatban is egyaránt megállják helyüket.
Édesapámmal 1996-ban alapítottunk meg vállalkozásunkat - ekkor már kizárólag szőlőt műveltünk - melynek legfontosabb célja a csúcsminőségű borok készítése és azok megismertetése nemcsak a hazai, hanem más országok borkedvelőivel is. Jelenleg 18,5 hektáron gazdálkodunk a Villányi borvidéken, Magyarország legdélibb fekvésű, legnaposabb borvidékén. A hely kiváló adottságait kihasználva, hozzáértéssel, odafigyeléssel és törődéssel készülnek évről-évre a Maczkó-borok. Célunk évről-évre több prémium kategóriás bor készítése, és annak bizonyítása, hogy Villányban is készíthetők olyan borok, melyek a világon bárhol megállják a helyüket. A borversenyeken elért Nagy Arany és Arany érmek megerősítenek abban, hogy jó úton járunk és ezt az utat kell folytatnunk.
A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zemplén Hegység déli, délkeleti lábainál található. A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz hegy közötti háromszögben, 27 település határában. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, és ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők.
Imádjuk Hegyalja borait, és a világ izgalmas termőhelyeit. Rengeteget kóstolunk, de ha a sajátunk kerül palackba, akkor kemények az alapelvek: arra az eleganciára törekszünk, amit mi kedvelünk, ami képes megmutatni az itteni terroirt és a termőhelyeinkben rejlő potenciált. Nem lehet hangsúlyos a hordó, nem fűthet be az alkohol és nem billenhet a folyamatosan keresett egyensúly. Szóval a számunkra tökéletes arányokon dolgozunk.
Loire-völgyének szívében, Saumur vidékén, régi tufabányák mélyén érlelődve nyerik el a Louis de Grenelle családi pincészet pezsgői végső, különlegesen egyedi ízvilágukat.
Az 1859-ben alapított borászat a mai napig családi tulajdonban van, jelenlegi vezetője Françoise Flao, aki testvérével Antoine Bodet-val együtt tulajdonosa is a nagymúltú pincének.