Szerencsére az élet mindig...
Címkék
Németh János
Családunk már generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, így talán nem véletlen, hogy már korán eldöntöttem, milyen utat szeretnék magamnak választani. Apáról fiúra szállt nálunk a szőlő és a borkészítés szeretete, persze az örökségem mellé tanulmányaimat is ezzel a céllal végeztem.
Borászként a kiváló minőségű szőlő alapanyagot tekintem a legfontosabbnak a jó bor készítésénél. Hogy a bor milyen lesz a hordóban, az elsődlegesen a szőlőtőkén dől el, ezért különös figyelemmel kísérem nemcsak a saját ültetvényeim fejlődését, hanem a más szőlészektől vásárolt szőlő megfelelő kezelését is.
Szeretném megőrizni a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban. Egyedi ízvilágú, a Szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, fűszeres, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborok készítése foglalkoztat. A választott út, a döntésem helyességét talán az is erősíti bennem, hogy 2008-ban és 2011-ben a Legeredményesebb Ifjú Borász címet nyertem el a Szekszárdi hegyközségi borversenyen.
A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermést a lehető legkíméletesebb módon dolgozzák fel, ugyanis az a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztő tér boltíves mennyezetével a régi, hagyományos érlelő pincék folyosóira emlékeztet.
Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. A Főapátság újkori bortörténelmének húsz évjárata során a kezdeti 40 ezer palack mára megtízszereződött, amely az eredetileg tervezett kapacitáson is túlmutat. Az induláskori újratelepítésekhez felrajzolt fajtaválasztékot a terroir-szemlélet határozta meg, amely a bevezetett művelésmóddal egyetemben mindmáig helyes döntésnek látszik. Ugyanakkor az ezen idő alatt megismert termőhelyi adottságok és megszerzett piaci tapasztalatok tükrében néhány éve megkezdődött a fajtaszerkezet finomhangolása és az ültetvények szakaszos megújítása, amelyek révén időközben a termékkínálat is kikristályosodott.
A szándékoltan változatlanul 50 hektáros birtok kétharmadát fehérszőlők borítják. Köztük világfajták – elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és chardonnay – és Kárpát-medencei fajták – olaszrizling és királyleányka – egyaránt megtalálhatók. A területek harmadát elfoglaló kékszőlők (pinot noir, merlot, kékfrankos) ideális termesztési feltételei is igazolódtak, ezek közül az eddigi tapasztalatok szerint a pinot noir bizonyult a legeredményesebbnek a termőhelyi adottságok nagyszerűségének megfogalmazásához.
A 2003-ban épült és mintegy 2200 négyzetméter alapterületűvé bővült, a monostor tövében található pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a fajtaszerkezethez maximálisan igazodó újszerű technológiával kerül sor a Pannonhalmi Főapátság ültetvényeiről származó szőlők feldolgozására. A kezdetekben bevezetett rendhagyó, gravitációs anyagmozgatáson alapuló borászati technológia folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennnek köszönhetően a klasszikus borászati eljárásokat a kor modern vívmányaival támogatják a hatékony feldolgozás és minőségi borkészítés érdekében.
Pastor borok a Szekszárdi borvidékről. A szekszárdi Présház utcában nőttem fel. Mint ahogy minden kisgyerek, akinek a rokonsága bortermeléssel foglalkozik, én is minden hétvégén a szőlőben voltam. Szedtem a vesszőket, fel akartam ülni a traktorra, és ha csak három fürtöt is szedtem le a szüret alatt, boldog voltam, hogy ott lehetek a felnőttekkel.
Aztán szűk lett számomra a vidék, és világot szerettem volna látni. Londonba vezetett az utam, és néhány kacskaringó után egy borbárba kerültem. Nemzetközi csapatban dolgoztam mint borpincér, és folyamatosan bővítettem a borismeretemet. A különböző nációkhoz tartozó személyzet között a bor és a munka barátságokat szőtt. Kicseréltük az otthoni tapasztalatainkat, és eljutottunk egymás hazájának távoli termőhelyeire. Így kerültem később Ausztráliába, Dél-Amerikába, keresztül-kasul, át a borvidékeken. Bárhol jártam, mindenütt a kézműves családi pincészetek vonzottak, az óriási csúcstechnológiával dolgozó borkombinátok világa messze állt tőlem. Messze a szülőhazától jöttem rá, hogy az a harmónia, amit kint tapasztaltam, Szekszárdon is megtalálható a borban, és vissza kell térnem a gyökereimhez. A tüzes, de mégis letisztult, és őszinte borokat szeretném a fogyasztóhoz eljuttatni.
A Pastor Pince jelenleg három hektár szőlőterületről készíti dűlőszelektált borait. Szőlőterületeink az Előhegyen (Cabernet Sauvignon), a Görögszó dűlőben (Merlot, Cabernet Franc), a Benedek hegytetőn (Cabernet Franc), Leányváron (Olaszrizling) és a Sauli völgyben (Kékfrankos) helyezkednek el. Fiatalos lendülettel, családi összefogással, a megfelelő hozamkorlátozást alkalmazva szeretnénk megjeleníteni a Szekszárdi Borvidék sokszínűségét.
Juhász Tibor
Patricius Borház borok a Tokaj-hegyaljai borvidékről. A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka.
A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. Tokaj-Hegyalján az anyai felmenők, az Okolicsányiak Tokajban, Szegiben és Szőlőskén rendelkeztek ültetvényekkel és mindemellett jelentős köztisztségeket - alispán, országgyűlési képviselő - töltöttek be. Bodrogkisfaludon, a Várhegy – dűlőben épült fel a borház, az egykori uradalmi présház átalakításával. Volt ez az épület a Wolkenstein grófok, a Falkenheim grófok, a jezsuiták, a Rákócziak, a Széchenyi - Falkensteinek és a Hohenlohek tulajdona is. Bár mindig csak egyszerű szőlőfeldolgozóként üzemelt, az 1867-ben megjelent Tokaj – Hegyaljai Albumban már szerepel.
Ennek a meglévő épületnek a megtartásával egy új, korszerű birtokközpont épült.
Petrény Winery borok az Egri borvidékről. Petrény család története és az egri borvidék kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. Dokumentumok igazolják, hogy a Petrény család már az 1600-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel Verpeléten. A bor tisztelete és szeretete, az a különleges kapcsolat, mely meghatározó feltétele a jó bornak, azóta száll apáról fiúra. Ennek az eltéphetetlen köteléknek a mély ismerete és tudása adott hitet és ihletet, hogy boraikat ne csak saját fogyasztásra állítsa elő a Petrény család.
2001-ben elkezdődött és azóta is folyamatos, a családi birtok és szőlészet illetve a borászat és a kapcsolódó gasztronómiai élmény modern, de Petrény tradíciókra épülő és építő fejlesztése.
Pfneiszl Pincészet borok a Soproni borvidékről. Szinte mindenki ismeri a biogyümölcsöt és a biozöldséget. Na de a biobort? Pedig van ilyen – a Pfneiszl Pincészet 2006-ban állt át bioborkészítésre.
Hogyan is született az ötlet? Birgit bejárta a világot, és látta, hogy a bioművelés életképes rendszer. Igaz, hogy minden nap ki kell menni a szőlőbe, figyelni kell az időjárást, ami nagyobb odafigyelést igényel. De a Pfneiszl-birtokon ideálisak az adottságok: sokat fúj a szél, sok a napsütés és szellősen lógnak a fürtök. Ezzel az érveléssel Birgitnek sikerült meggyőznie az ötlet ellen eleinte berzenkendő édesapát is.
2006-ban írták alá a minőségbiztosításért felelős Biokontroll Hungáriával a szerződést, amely rendszeresen ellenőrzi, nem használnak-e szintetikus vegyszereket.
A természethez való visszatérés rengeteg munkával járt, de mindennek köszönhetően a 2009-es évjárattól bioborral örvendeztetik meg a vásárlókat.
Florens-Louis Heidsieck 1785-ben alapította a házat azzal az ambícióval, hogy „királynőhöz méltó cuvée-t készítsen”. Elsőként Marie-Antoinette udvarát hódította meg, majd távoli kontinenseket. Később a ragyogó, piros-arany címkés champagne vörös szőnyegen vonult be a filmvilágba is, a Piper-Heidsieck az Oscar-gálák exkluzív champagne-a és több mint két évtizede a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere.
A Pol Roger-t letisztult, nemes stílusa tette a brit királyi udvar és Sir Winston Churchill kedvencévé. Házasításkor a Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay egyensúlyára építenek, a legkifejezőbb termőhelyekről (Montagne de Reims, Vallée de la Marne és a Côte des Blancs) és réserve bor készleteikből válogatva.
Préselő Pincészet borok a Tokaj-hegyaljai borvidékről. Pincészetünk névadója a régi borház mélyén talált 100 éves míves kettős prés. A tökéletes állapotban megőrzött korabeli "csúcstechnológia" egy jónevű miskolci műhelyben készült
A ház alatt húzódik az erdőbényei pincerendszer egyik gyönyörű szakasza. A mélyben kanyargó 150 éves járatok 8-10 fokos hűvösében szépen érlelődnek tokaji boraink.
8 hektáron gazdálkodunk Erdőbényéről traktorral bejárható dűlőkön. A javarészt 10-20 éves ültetvények az "igazi" tokaji arányban kétharmad részben furmint, és 15-15%-ban hárslevelű és sárga muskotály tőkéket nevelnek.