Címkék
Németh János
Családunk már generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, így talán nem véletlen, hogy már korán eldöntöttem, milyen utat szeretnék magamnak választani. Apáról fiúra szállt nálunk a szőlő és a borkészítés szeretete, persze az örökségem mellé tanulmányaimat is ezzel a céllal végeztem.
Borászként a kiváló minőségű szőlő alapanyagot tekintem a legfontosabbnak a jó bor készítésénél. Hogy a bor milyen lesz a hordóban, az elsődlegesen a szőlőtőkén dől el, ezért különös figyelemmel kísérem nemcsak a saját ültetvényeim fejlődését, hanem a más szőlészektől vásárolt szőlő megfelelő kezelését is.
Szeretném megőrizni a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban. Egyedi ízvilágú, a Szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, fűszeres, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborok készítése foglalkoztat. A választott út, a döntésem helyességét talán az is erősíti bennem, hogy 2008-ban és 2011-ben a Legeredményesebb Ifjú Borász címet nyertem el a Szekszárdi hegyközségi borversenyen.
A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermést a lehető legkíméletesebb módon dolgozzák fel, ugyanis az a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztő tér boltíves mennyezetével a régi, hagyományos érlelő pincék folyosóira emlékeztet.
Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. A Főapátság újkori bortörténelmének húsz évjárata során a kezdeti 40 ezer palack mára megtízszereződött, amely az eredetileg tervezett kapacitáson is túlmutat. Az induláskori újratelepítésekhez felrajzolt fajtaválasztékot a terroir-szemlélet határozta meg, amely a bevezetett művelésmóddal egyetemben mindmáig helyes döntésnek látszik. Ugyanakkor az ezen idő alatt megismert termőhelyi adottságok és megszerzett piaci tapasztalatok tükrében néhány éve megkezdődött a fajtaszerkezet finomhangolása és az ültetvények szakaszos megújítása, amelyek révén időközben a termékkínálat is kikristályosodott.
A szándékoltan változatlanul 50 hektáros birtok kétharmadát fehérszőlők borítják. Köztük világfajták – elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és chardonnay – és Kárpát-medencei fajták – olaszrizling és királyleányka – egyaránt megtalálhatók. A területek harmadát elfoglaló kékszőlők (pinot noir, merlot, kékfrankos) ideális termesztési feltételei is igazolódtak, ezek közül az eddigi tapasztalatok szerint a pinot noir bizonyult a legeredményesebbnek a termőhelyi adottságok nagyszerűségének megfogalmazásához.
A 2003-ban épült és mintegy 2200 négyzetméter alapterületűvé bővült, a monostor tövében található pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a fajtaszerkezethez maximálisan igazodó újszerű technológiával kerül sor a Pannonhalmi Főapátság ültetvényeiről származó szőlők feldolgozására. A kezdetekben bevezetett rendhagyó, gravitációs anyagmozgatáson alapuló borászati technológia folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennnek köszönhetően a klasszikus borászati eljárásokat a kor modern vívmányaival támogatják a hatékony feldolgozás és minőségi borkészítés érdekében.
Pastor borok a Szekszárdi borvidékről. A szekszárdi Présház utcában nőttem fel. Mint ahogy minden kisgyerek, akinek a rokonsága bortermeléssel foglalkozik, én is minden hétvégén a szőlőben voltam. Szedtem a vesszőket, fel akartam ülni a traktorra, és ha csak három fürtöt is szedtem le a szüret alatt, boldog voltam, hogy ott lehetek a felnőttekkel.
Aztán szűk lett számomra a vidék, és világot szerettem volna látni. Londonba vezetett az utam, és néhány kacskaringó után egy borbárba kerültem. Nemzetközi csapatban dolgoztam mint borpincér, és folyamatosan bővítettem a borismeretemet. A különböző nációkhoz tartozó személyzet között a bor és a munka barátságokat szőtt. Kicseréltük az otthoni tapasztalatainkat, és eljutottunk egymás hazájának távoli termőhelyeire. Így kerültem később Ausztráliába, Dél-Amerikába, keresztül-kasul, át a borvidékeken. Bárhol jártam, mindenütt a kézműves családi pincészetek vonzottak, az óriási csúcstechnológiával dolgozó borkombinátok világa messze állt tőlem. Messze a szülőhazától jöttem rá, hogy az a harmónia, amit kint tapasztaltam, Szekszárdon is megtalálható a borban, és vissza kell térnem a gyökereimhez. A tüzes, de mégis letisztult, és őszinte borokat szeretném a fogyasztóhoz eljuttatni.
A Pastor Pince jelenleg három hektár szőlőterületről készíti dűlőszelektált borait. Szőlőterületeink az Előhegyen (Cabernet Sauvignon), a Görögszó dűlőben (Merlot, Cabernet Franc), a Benedek hegytetőn (Cabernet Franc), Leányváron (Olaszrizling) és a Sauli völgyben (Kékfrankos) helyezkednek el. Fiatalos lendülettel, családi összefogással, a megfelelő hozamkorlátozást alkalmazva szeretnénk megjeleníteni a Szekszárdi Borvidék sokszínűségét.
Juhász Tibor
Patricius Borház borok a Tokaj-hegyaljai borvidékről. A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka.
A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. Tokaj-Hegyalján az anyai felmenők, az Okolicsányiak Tokajban, Szegiben és Szőlőskén rendelkeztek ültetvényekkel és mindemellett jelentős köztisztségeket - alispán, országgyűlési képviselő - töltöttek be. Bodrogkisfaludon, a Várhegy – dűlőben épült fel a borház, az egykori uradalmi présház átalakításával. Volt ez az épület a Wolkenstein grófok, a Falkenheim grófok, a jezsuiták, a Rákócziak, a Széchenyi - Falkensteinek és a Hohenlohek tulajdona is. Bár mindig csak egyszerű szőlőfeldolgozóként üzemelt, az 1867-ben megjelent Tokaj – Hegyaljai Albumban már szerepel.
Ennek a meglévő épületnek a megtartásával egy új, korszerű birtokközpont épült.
Petrény Winery borok az Egri borvidékről. Petrény család története és az egri borvidék kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. Dokumentumok igazolják, hogy a Petrény család már az 1600-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel Verpeléten. A bor tisztelete és szeretete, az a különleges kapcsolat, mely meghatározó feltétele a jó bornak, azóta száll apáról fiúra. Ennek az eltéphetetlen köteléknek a mély ismerete és tudása adott hitet és ihletet, hogy boraikat ne csak saját fogyasztásra állítsa elő a Petrény család.
2001-ben elkezdődött és azóta is folyamatos, a családi birtok és szőlészet illetve a borászat és a kapcsolódó gasztronómiai élmény modern, de Petrény tradíciókra épülő és építő fejlesztése.
Pfneiszl Pincészet borok a Soproni borvidékről. Szinte mindenki ismeri a biogyümölcsöt és a biozöldséget. Na de a biobort? Pedig van ilyen – a Pfneiszl Pincészet 2006-ban állt át bioborkészítésre.
Hogyan is született az ötlet? Birgit bejárta a világot, és látta, hogy a bioművelés életképes rendszer. Igaz, hogy minden nap ki kell menni a szőlőbe, figyelni kell az időjárást, ami nagyobb odafigyelést igényel. De a Pfneiszl-birtokon ideálisak az adottságok: sokat fúj a szél, sok a napsütés és szellősen lógnak a fürtök. Ezzel az érveléssel Birgitnek sikerült meggyőznie az ötlet ellen eleinte berzenkendő édesapát is.
2006-ban írták alá a minőségbiztosításért felelős Biokontroll Hungáriával a szerződést, amely rendszeresen ellenőrzi, nem használnak-e szintetikus vegyszereket.
A természethez való visszatérés rengeteg munkával járt, de mindennek köszönhetően a 2009-es évjárattól bioborral örvendeztetik meg a vásárlókat.
Florens-Louis Heidsieck 1785-ben alapította a házat azzal az ambícióval, hogy „királynőhöz méltó cuvée-t készítsen”. Elsőként Marie-Antoinette udvarát hódította meg, majd távoli kontinenseket. Később a ragyogó, piros-arany címkés champagne vörös szőnyegen vonult be a filmvilágba is, a Piper-Heidsieck az Oscar-gálák exkluzív champagne-a és több mint két évtizede a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere.
A Pol Roger-t letisztult, nemes stílusa tette a brit királyi udvar és Sir Winston Churchill kedvencévé. Házasításkor a Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay egyensúlyára építenek, a legkifejezőbb termőhelyekről (Montagne de Reims, Vallée de la Marne és a Côte des Blancs) és réserve bor készleteikből válogatva.
Préselő Pincészet borok a Tokaj-hegyaljai borvidékről. Pincészetünk névadója a régi borház mélyén talált 100 éves míves kettős prés. A tökéletes állapotban megőrzött korabeli "csúcstechnológia" egy jónevű miskolci műhelyben készült
A ház alatt húzódik az erdőbényei pincerendszer egyik gyönyörű szakasza. A mélyben kanyargó 150 éves járatok 8-10 fokos hűvösében szépen érlelődnek tokaji boraink.
8 hektáron gazdálkodunk Erdőbényéről traktorral bejárható dűlőkön. A javarészt 10-20 éves ültetvények az "igazi" tokaji arányban kétharmad részben furmint, és 15-15%-ban hárslevelű és sárga muskotály tőkéket nevelnek.