Címkék

Petrény Winery borok az Egri borvidékről. Petrény család története és az egri borvidék kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. Dokumentumok igazolják, hogy a Petrény család már az 1600-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel Verpeléten. A bor tisztelete és szeretete, az a különleges kapcsolat, mely meghatározó feltétele a jó bornak, azóta száll apáról fiúra. Ennek az eltéphetetlen köteléknek a mély ismerete és tudása adott hitet és ihletet, hogy boraikat ne csak saját fogyasztásra állítsa elő a Petrény család.
2001-ben elkezdődött és azóta is folyamatos, a családi birtok és szőlészet illetve a borászat és a kapcsolódó gasztronómiai élmény modern, de Petrény tradíciókra épülő és építő fejlesztése.

Florens-Louis Heidsieck 1785-ben alapította a házat azzal az ambícióval, hogy „királynőhöz méltó cuvée-t készítsen”. Elsőként Marie-Antoinette udvarát hódította meg, majd távoli kontinenseket. Később a ragyogó, piros-arany címkés champagne vörös szőnyegen vonult be a filmvilágba is, a Piper-Heidsieck az Oscar-gálák exkluzív champagne-a és több mint két évtizede a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere.

A Pol Roger-t letisztult, nemes stílusa tette a brit királyi udvar és Sir Winston Churchill kedvencévé. Házasításkor a Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay egyensúlyára építenek, a legkifejezőbb termőhelyekről (Montagne de Reims, Vallée de la Marne és a Côte des Blancs) és réserve bor készleteikből válogatva.
Préselő Pincészet borok a Tokaj-hegyaljai borvidékről. Pincészetünk névadója a régi borház mélyén talált 100 éves míves kettős prés. A tökéletes állapotban megőrzött korabeli "csúcstechnológia" egy jónevű miskolci műhelyben készült
A ház alatt húzódik az erdőbényei pincerendszer egyik gyönyörű szakasza. A mélyben kanyargó 150 éves járatok 8-10 fokos hűvösében szépen érlelődnek tokaji boraink.
8 hektáron gazdálkodunk Erdőbényéről traktorral bejárható dűlőkön. A javarészt 10-20 éves ültetvények az "igazi" tokaji arányban kétharmad részben furmint, és 15-15%-ban hárslevelű és sárga muskotály tőkéket nevelnek.



Riczu Tamás borok a Villány-siklósi borvidékről. Riczu Tamás egy kreatív, tehetséges, fiatal borász, 2003-ban kezdte a „borászkodást”. Siklóson született és azóta is itt él. Neki a borászat, a szőlő művelése nem csak egy szakma, nem csak egy megélhetés, hanem elhivatottság, egy örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál.
Tamásban van egy jó adag „rejtély”. Lehet, hogy nem tudatos az álmatag tekintet, lehet, hogy ő csak egyszerűen ilyen, mégis mindig titokzatosnak tűnik. Mivel borai az extra kategóriába tartoznak, még nagyobb nyomatékot kap, hogy Tomi (így hívják őt a borvidéken) különleges figura.
A Villányba-járók, a villányi borok ismerői és kedvelői, már 10 éve folyamatosan tudják, hallják, hogy Tamás komoly tehetség, kiváló borász és a régen a drabális borok híve volt. Borai komplexek, ízben, illatban és zamatban gazdagok, szépek és emlékezetes borok. Mára már a „drabális” helyére belépett a különlegesen finom bársonyosság.
Pályafutása egyéni pályaszakasszal kezdődött, azt a Riczu-Stier időszak követte, és jelenleg családi vállalkozásban élet- és üzlettársával visszatért a kezdetekhez, „riczu tamás” néven kerülnek borai ismételten forgalomba. Villányi borok.
Tamás borai 2006 óta a borversenyek állandó győztes résztvevői. 2009-től figyelve munkásságát, a Pannon régió és a Villányi borversenyeken kapott nagyarany és aranyérmeiből megállapítható, hogy Riczu Tamás volt a legeredményesebb villányi borász.
Sikerei, a hagyományok és a természet tisztelete mellett, a modern technikai eljárások alkalmazása és a szakma iránt érzett alázatának az eredménye.
Minden borunk vegyszermentesen művelt szőlőből készül, a borok kizárólag természetes és vegán segédanyagokat tartalmaznak és minden borunkból erjedés közben kikezeljük az allergiát okozó hisztamint.
„Ma már csak arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes „bogyóért” felelősséget tudjak vállalni. Felelősség tudatosságom alapelve, hogy a metszéstől kezdve a szőlő művelésén, a környezet és szőlő „barát” permetezésen keresztül, a szüretben, a kíméletes szőlő feldolgozásában (prés helyett szinte csak „simogatás” jár a bogyóknak, bár így nincs nagy lé nyereség, viszont a héjból kevesebb cserzesség jut a borba, viszont a magas extraktnak és az érett savaknak köszönhetően vörösboraim így is jól érlelhetőek és már viszonylag fiatalon élvezhetők), egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. Mindenről tudni szeretnék, ami a szőlőben és a borban történik.
Siklóson saját 8 hektár szőlőterületemen Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc szőlőfajtákat termelek és tapasztaltam már eleget ahhoz, hogy ezt a birtokméretet átlássam és tudatosan irányítani tudjam.



Rókusfalvy Pince borok az Etyek-budai borvidékről. 1999-ben hobbiként kezdtem el borral foglalkozni, mert beleszerettem Budapest szőlőskertjének hangulatába, Etyek romantikájába. A kezdeti négyhordós termelés pár év elteltével egy életformává alakult – mára a több hektárosra bővült szőlőterületen 22000 palack bort készítünk évente. Az egyszemélyes vállalkozásból családi birtokká váltunk: feleségem, testvérem és fiam személyében olyan társakra leltem, akik mindig mellettem állnak ebben a szenvedélyemben. Etyeki borok.
Mi azonban nem csak a birtokban gondolkodunk, számunkra Etyek, a borvidék és a magyar bor legalább annyira fontos.
Hálás és szerencsés vagyok, hogy belevághattam ebbe az életre szóló játékba, ami reményeim szerint generációkon át tart. Ma már egy egész csapat dolgozik azon, hogy birtokunkon keresztül Önök is belekóstolhassanak a jó borba, Etyek ízeibe, a vidék romantikájába.