Koncentrált, érett és ásványos....
Címkék

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek.
A szakmai alapokat részben Budapesten a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg.
1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal.
Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort.
A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres és Becsek, Rátkán a Holdvölgy és Újhegy, valamint Bodrogkeresztúron a Kakas és Lapis-dűlőkben.
Jelenleg 5 település határában, 9 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket.
Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni.
Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok.
A szőlők tudatos hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.
Demeter Zoltán
A Disznókő birtok 1732 óta jegyzett első osztályú besorolású dűlőivel vezető szerepet tölt be a tokaji történelmi nagy borok újjászületésében. A tiszta, friss aszúk titkának keresése a Disznókő Szőlőbirtokot a szó legnemesebb értelmében vett úttörővé tette. A Disznókő nemes édes borai¬ban eszményi egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a szőlőfajtákra jellemző frissesség és a botritisz által megteremtett összehasonlíthatatlan aromagazdagság.
A Dobogó Pincészetet 1995-ben alapította a Zwack család, mellyel Izabella egyik gyerekkori álma valósult meg. Jelenleg Pincészetünk Zwack Izabellán kívül borászunk, Domokos Attila tulajdonában áll. Szőlőink összesen 5 hektár nagyságú területen fekszenek Tokaj-Hegyalja szívében, Mád első osztályú dűlőiben. Legfontosabb célunk, hogy Magyarország és a világ számára megmutassuk Tokaj friss, vibráló, izgalmas arcát nem csak az aszúk, hanem a száraz borok tekintetében is, úgy, hogy közben hűek maradunk a borvidék több száz éves múltra visszatekintő kiváló hagyományaihoz.
Küldetésünknek tekintjük, hogy visszahelyezzük Tokajt a világ bortérképére, és nemzetközi szinten is minél ismertebbé és elismertebbé tegyük a Furmintot, mint őshonos és egyedülálló szőlő- és borfajtát. Pincészetünk fennállása óta évről évre számos magyar és nemzetközi díjat, elismerést és regionális trófeát szerez borversenyeken





1808-ban Urville-ben a Drappier család birtokát a csodálatos állapotban fennmaradt középkori clairvaux-i apátság körül hozták létre.
"Szőlőültetvényünket Urville-ben telepítettük, azon a terroiron, amely befogadta a Pinot Noir szőlőfajtát, amely ma már "az ereinkben folyik", és organikus és természetes eljárások szerint gazdálkodunk."


A szerémségi Ürög és Nyárád legjobb dűlőiben, magmatikus metamorf (szerpentin) ill. változatos tengeri üledékes kőzeteken, talajokon szőlészkedünk 245 és 320 m magasságban. Nem használunk gyom-, és rovarirtókat, műtrágyát. Alacsony hozammal és adalékanyagok mellőzésével készítjük borainkat a minőség és természethűség jegyében.